diumenge, 17 de juny del 2012

Una retina de cèl • lules mare obre les portes del trasplantament


Shinya Yamanaka, pare de la reprogramació cel • lular, assegurava després de rebre el premi de la Fundació BBVA que el primer òrgan reproduït al laboratori seria la retina . Les seves prediccions, semblen bastant encertades. Encara que no són exactament retines humanes 'artificials', les copes òptiques fabricades per un grup de científics nipons situa els trasplantaments a un tir de pedra.

L'equip de la Universitat de Kobe (Japó) segueix avançant en el camp de la medicina regenerativa de l'ull. Fa poc més d'un any, van presentar la generació 'in vitro' de copes òptiques-les estructures embrionàries de les que sorgeixen les retines -a partir de cèl • lules mare embrionàries de ratolins. Ara, ho han fet amb cèl • lules humanes i els resultats són molt cridaners i "prometedors", segons el director del Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (CABIMER).

La imatge és molt impressionant perquè són estructures molt similars a les que s'observen durant el desenvolupament embrionari, explica Paola Bovolenta, especialista en biologia del desenvolupament i professora d'investigació al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, CSIC- UAM.

L'èxit del grup de Sasai, que té una sòlida reputació en el sector, és la reproducció casi perfecta de la copa òptica. Gràcies a un acurat sistema de cultiu, les cèl • lules mare embrionàries van donar lloc a una estructura invaginada composta per dues capes: una interna, que dóna lloc a la retina neural, i una externa, que conforma l'epiteli retinal pigmentari.

El procés va ser similar al que havien observat abans amb les cèl • lules mare de ratolí però el resultat va ser lleugerament diferent. Han demostrat que existeixen variacions en el desenvolupament entre espècies, una cosa molt important. Les cèl • lules de ratolí van generar una retina més petita que les humanes, que van originar una estructura més gran i amb una proporció de cèl • lules similar a la que hi ha al ull humà.

-Noticia original

-Noticies relacionades:

-Células madre: Nuevo hallazgo para regenerar la retina

-Creado el primer laboratorio gallego de células madre en cáncer y vejez


-Video:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada