dimarts, 12 de juny del 2012

Un cràter de Mart mostra com va canviar el clima del planeta

La sonda de Mars Express de l'ESA ha enviat unes imatges en les quals hi han proves que diuen com va evolucionar el clima al planeta.
Fa poc de temps Mars Express va fer unes fotografies Mart i va fotografiar els cràters Danielson i Kalocsa.
El nom dels cràter Danielson ve nombrat per una persona clau en el desenvolupament de diverses càmeres que exploraven per mitjà de satèl·lits el planteta “roig”.

El cràter Danielson té uns 60 km de diàmetre, i el cràter Kalocsa té uns 30 km de diàmetre, que porte el nom d'una ciutat hongaresa.

El cràter Danielson està ple de material sedimentari i a patit un forta erosió amb el pas del temps.
En l'interior del cràter es poden observar formacions rocoses conegudes com yardangs.
En Espanya podem trobar yardangs a les zones desèrtiques com per exemple al Nord d'Àfrica, Àsia Central...
Els sediments poden haver estat cimentats per l'aigua procendent d'un aqüífer subterrani.
La orientació dels yardangs fa pensar als científics que un vents de direcció nord-nord-est, van ser els que van provocar el dipòsit dels sedimets originals com de la posterior erosió, quan el clima es va tornar més àrid.
També apareix un camp de dunes, d'uns 30 km de longitud, que travessa la regió dels yardangs.
Al fons del cràter es poder apreciar uns estrats amb una separació i gruix prou uniformes, que van alternant la seua orientació.

Alguns científics pensen que aquestes formacions poden indicar fluctuacions periòdiques en el clima de Mart, i estan produïdes per els canvis regulars en l'orientació de l'eix del planeta.

El cràter Kalocsa mostra una tipografia diferent i pot ser perquè és més jove que el Danielson i per tant és va crear quan ja no hi havia aigua en la regió.


Notícies relacionades:


Vídeo:

1 comentari:

  1. És una noticia molt interessant, ja que ens indica que el clima de Mart ha canviat i poden haver nous descobrimentsa traves d'eixe planeta, que ens ajuden a enriquir el nostre planeta, la terra.

    ResponElimina