Uns 300.000 anys enrere, els humans es van adaptar genèticament per ser capaços de produir quantitats significatives dels àcids grassos omega-3 i omega-6. Aquesta adaptació va poder ser crucial per al desenvolupament de la capacitat cerebral única dels humans moderns.
El cervell i el sistema nerviós humans contenen grans quantitats d'àcids grassos poliinsaturats, i aquests són essencials per al desenvolupament i funcionament del cervell. Aquests àcids grassos omega-3 i omega-6 només apareixen en grans quantitats en pocs aliments, com per exemple en els peixos grassos. Els nostres cossos també produeixen aquests importants àcids grassos a partir de determinats olis vegetals.
L'equip d'Adam Ameur i Ulf Gyllensten, de la Universitat d'Uppsala a Suècia, ha examinat a fons els gens de dos enzims clau necessàries per produir els àcids grassos omega-3 i omega-6 a partir d'olis vegetals. Aquests investigadors han comprovat que els humans tenim una variant genètica única que possibilita una major producció. Aquesta adaptació genètica per produir major quantitat d'àcids grassos omega-3 i omega-6 només és present en l'ésser humà i no en ximpanzés, goril•les, i micos rhesus, els nostres parents evolutius vius més propers. Tampoc van posseir aquesta variant genètica dels neandertals ni els homínids de la Caverna Denisova (els nostres parents evolutius extints més propers a part dels neandertals).
La capacitat cerebral dels humans moderns no té precedents. Aquesta adaptació genètica per a una producció més eficient d’omega-3 i omega-6 a partir d'olis vegetals es va desenvolupar a l'Àfrica fa uns 300.000 anys, dins la línia evolutiva que va conduir als humans moderns, i probablement ha estat al llarg de la història un factor important per a la supervivència humana en ambients amb accés limitat a menjar que tingués àcids grassos.
Durant l'evolució inicial dels humans, quan hi havia un dèficit general d'energia, aquesta variant va fer possible que els nostres avantpassats pogueren obtenir la quantitat d'àcids grassos poliinsaturats necessària per a la gran capacitat cerebral que caracteritza l'espècie humana.
Amb les actuals condicions de vida en les nacions industrialitzades, on l'escassetat de menjar ja no és una amenaça generalitzada com sí que ho va ser sovint en el passat de l'espècie, aquesta adaptació genètica contribueix a moltes persones amb dietes inadequades a generar un major risc de desenvolupar trastorns com ara malalties cardiovasculars.
Noticies relacionades:
-Error genético favoreció el desarrollo del cerebro humano.
Video:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada