diumenge, 25 d’abril del 2010
Descoberts volcans submarins a 5.000 metres de profunditat
Una expedició dirigida per científics del Centre Nacional d'Oceanografia en Southampton (Regne Unit) ha descobert les ximeneres volcàniques submarines més profundes del món, conegudes com 'fumaroles negres', d'uns 5.000 metres de profunditat en la depressió de Cayman, en el Carib.
Els investigadors van utilitzar un vehicle controlat per control remot d'immersió profunda i van descobrir primes espirals de minerals de coure i ferro en el mantell marí, erupcions d'aigua prou calentes per a fondre el plom i uns 800 metres més profundes que les observades amb anterioritat.
Les ventilacions de l'oceà profund són fonts submarines d'aigües extremadament calentes que sorgeixen del jaç del mar. Els investigadors estudien les colònies de criatures que proliferen gràcies a aquestes columnes càlides submarines ja que proporcionen informació sobre la vida marina en el món, la possibilitat de vida en altres planetes i fins i tot sobre com va començar la vida en la Terra.
La depressió de Cayman és la falla volcànica submarina més profunda del món i recorre el jaç marí del Carib. La pressió a quasi 5.000 metres en el fons de la depressió equival a 500 vegades la pressió atmosfèrica normal. Els investigadors compararan ara la vida marina en l'abisme de la depressió de Cayman amb la coneguda en altres fumaroles negres per a comprendre la cadena de vida en l'oceà profund i els científics estudiaran la química de l'aigua calenta que ix de les ventilacions i la geologia dels volcans submarins on es troben aquestes fumaroles per a conèixer els processos geològics i geoquímicos fonamentals que donen forma al món.
Font d’informació: http://ecodiario.eleconomista.es/medio-ambiente/noticias/2050031/04/10/Descubiertos-volcanes-submarinos-a-5000-metros-de-profundidad-.html
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada