Al final de "mioceno" fa entre 5 i 6 millions d´ anys, la conca del mar Mediterráni, que era un remanent del antic mar tropical de Tethys, va sofrir una desecació molt important.
Es va reduir considerablement i queda dividida en varies subconques salobres que periódicament quedaven inundades quan l´aigua del Atlántic penetrava per las abertures del Rif i del Corridor Bétic.
Posteriorment fa 5,30 milions d'anys el mediterrani que s'havia convertit en un conca desèrtica i salobre per l'evaporació és va tornar a omplir a l'obrir-se la comunicació amb l'atlàntic, tot açò ja se sabia.
Però la sorpresa va vindre quan uns investigadors espanyols publicaren un articule en la revista nature que afirmaven que el procés d'ompliment es va produir en només "2" anys.
El procés que els va portar a aquesta conclusió va començar quan estudiaven la geologia de l'estret de Gibraltar amb vista a la construcció d'un tunel que unira Espanya i Àfrica.
El tret que els crida l'atenció va ser que van detectar enmig de l'estret una conca erosiva de 200 metres de profunditat i diversos quilòmetres d'amplària amb una pendent del 4% farcida de sediments.
Al l'estudiar-la, van arribar a la conclusió que aquesta erosió es va produir per l'entrada de mil.lions de litres d'aigua per segon en un cabal 15 vegades superior al del riu amazones, i per tant l'ompliment de la conca Mediterranea és va produir en menys de dos anys amb una pujada de nivell de 10 metres diaris.
Les causes de l'entrada d'aigua per l'estret de Gibraltar es desconeixen però és segur que estan intimament lligades a la dinàmica entre la placa continental africana i europea que han estat unint-se i separant-se alternativament a causa de la dimnamica de plaques.
La gran inundació del mediterrani encara que és sorprenent per la seua rapidesa, des del punt de vista geològic no és única.
Fa 5500 anys la conca de l'actual mar negre s'inunda a l'obrir-se l'estret del Bòsfor i el mediterrani l`invadi amb un cabal 20 vegades superior al de les cascades del Niàgara .
En 100 dies va aconseguir que el nivell de l'aigua en el mar negre augmentara 150 metres , inundant centenars de quilòmetres de l'esbossa de costa.
Aquest fet va ser l'origen de la llegenda del diluvi uniersal.
Veiem pues que la geologia te arguments per a pel·lícules de catàstrofes que farien empal·lidir d'enveja al millor guioniosta d'holliwood.
Per a saber més:
El Diluvi i el mar Negre
Geologia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada