diumenge, 6 de desembre del 2015

l'Escull s'ofega per l'acidesa del mar

Els oceans, com els boscos, capturen part de les emissions de diòxid de carboni que l'activitat humana genera. No obstant això, en el cas de les profunditats marines, l'acumulació d'aquest gas es tradueix en un augment en l'acidesa dels mars. Un increment mitjà proper al 30% des que la revolució industrial comencés el seu camí, fa més de 200 anys. I que per a finals del segle pot arribar al 150%. Es tracta d'un fenomen que pot posar en perill la supervivència dels hàbitats coral·lins i amenaçar els animals que hi viuen, segons un estudi publicat a la revista Proceedings of the Royal Society B

Els autors del treball han investigat amb robots i bussos el fons marí d'un grup de surgències -Sortides de masses d'aigua cap a la superfície-, a una profunditat de 40 metres. Aquestes es trobaven a l'arxipèlag de les Columbretes, a 56 quilòmetres de distància de la costa de Castelló. Per què estudiar? En primer lloc, perquè "serveixen de laboratori del que passarà" pel diòxid de carboni que emeten, explica Cristina Linares, investigadora de la Universitat de Barcelona (UB) i una de les autores de l'estudi: "Els valors de pH que observem a les surgències són de 7,8 o 7,9, molt similars al que es preveu per a finals de segle ". Als voltants, el pH és del 8,1. Un equip de científics de la UB, la Universitat de Girona, el CSIC i l'Estació Zoològica Anton Dohrn d'Itàlia ha realitzat el treball.

Aquestes profunditats, a més, solen ser l'estatge de corals i algues calcificades. Un dels hàbitats "més significatius de la Mediterrània", per la complexitat dels ecosistemes que allotgen, segons els autors del treball. Múltiples espècies de peixos i crustacis, com l'anfós i la llagosta vermella "utilitzen l'hàbitat coralí per sobreviure", explica Linares.

Noticie original

Noticies relacionades:

Los corales, víctimas del cambio climático


1 comentari:

  1. Aquesta noticia es realment alarmant, o millor dit, ho deuria ser. Eixos nivells de pH son intolerables per a qualsevol medi, a més en aquest cas, denota la importància que te un medi saludable en els essers vius que hi habiten. Per tant, aquestes xifres tan desbordant provocaran la mort i extinció de la majoria d’ells. Pareix ser que d’humanitat no es conscient del efecte del CO2, però, en llocs com el mar, afecta d’una manera tan bestial que quan intentem frenar-ho, serà massa tard, perquè com be diu la noticia, els nivells de pH augmenten el doble de rapit del que s’esperava.

    ResponElimina