diumenge, 27 de desembre del 2015

S'aguditza la contaminació de Xina

Els alts nivells de contaminació han provoca que en la Xina és cancel·en centenars de vols en la capital, Pequín, mentres que més de 100 milions de persones han tingut que romangueren en els seus domicilis. La major part de la contaminació és produerix per el creiximent de l'ús de carbó entre altres.

A Pequín s'havia conclòs amb els pitjors dies de contaminació el pasat dimarts després de diverses jornades en alerta roja, el divendres els índexs de partícules PM2.5 que són les més perjudicials per a la salut van augmentar.

Els mesuraments de nivells tan tòxics com el que es va registrar Pequín volten a una xifra que en l'escala que utilitzen les autoritats d'EUA excedix el que es considera "molt poc saludable" e inclus "perillosa". La premsa va admetre que la qualitat de l'aire que van respirar els pequinesos durant novembre i desembre es troba en el seu pitjor moment dels últims 3 anys

L'agència Xinhua va difondre una sèrie de fotografies en què apareix la boira tòxica o edificis que desapareixien entre núvols de pol·lució.












Noticia original.

El clima és el resultat de de diversos processos biològics que es transmeten d'individus a ecosistemes i d'aquí al medi ambient. Des del segle XIX fins ara, l'home a accelerat molts processos de producció de gasos que incrementen l'efecte hivernacle.



Investigadors de la Universitat de Hawaii a Manoa han fer uns càlculs que pareixen apocalíptics. Cap a l'any 2047, els científics, han determinat que aquestos lleugers canvis en el clima i amb les fluctuacions actuals, els anys mes freds del futur seran més càlids que els anys mes calorosos que han registrar des del segle XIX fins la data.
Els punts més sensibles a aquestos canvis es troben en els tròpics.

Però no soles els humans es veuran afectats, sinó que el escalfament global afectarà enormement a la biodiversitat. Les especies no humanes son menys resistents a una petita variació climàtica, la qual cosa, pot ser terrible.



diumenge, 13 de desembre del 2015

Els efectes del canvi climàtic a Tailàndia


En les ultimes tres dècades Tailàndia ha perdut 12.000 hectàrees de costa a causa de la erosió del mar. El cas mes notori es troba a l’aldea de Ban Khun Samut Chin, situat en la costa del Golf de Tailàndia, on s’ubica un temple budista pràcticament soterrat en el mar, que fa front a l’erosió marítima provocada per la tala del manglares i l’augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic.

Aquest temple, anomenat Khun Samut Trawat, tan sols te una passarel·la de quasi dos metres d’amplària com a únic accés. Aquest fet impacta molt en la població, ja que allí, es troba l’escola, i hui en dia tan sols es pot veure la bandera tailandesa ondejant sobre el mar, uns metres davant del temple budista.

A més d’afectar al temple i l’escola l’aigua també ha engolit mes d’un kilòmetre de terra de cultiu. Però no obstant la gent del poble seguis endavant tractant de protegir els que els queda amb reixes de bambú, plantant mes manglares i donant per perdut tot allò que ha engolit l’aigua.


•Noticia original:
http://www.agenciasinc.es/Multimedia/Videos/Los-efectos-del-cambio-climatico-en-una-aldea-tailandesa

•Noticia relaciona:
http://www.agenciasinc.es/Multimedia/Videos/Las-medidas-de-Pekin-contra-la-contaminacion

•Vídeo:



diumenge, 6 de desembre del 2015

l'Escull s'ofega per l'acidesa del mar

Els oceans, com els boscos, capturen part de les emissions de diòxid de carboni que l'activitat humana genera. No obstant això, en el cas de les profunditats marines, l'acumulació d'aquest gas es tradueix en un augment en l'acidesa dels mars. Un increment mitjà proper al 30% des que la revolució industrial comencés el seu camí, fa més de 200 anys. I que per a finals del segle pot arribar al 150%. Es tracta d'un fenomen que pot posar en perill la supervivència dels hàbitats coral·lins i amenaçar els animals que hi viuen, segons un estudi publicat a la revista Proceedings of the Royal Society B

Els autors del treball han investigat amb robots i bussos el fons marí d'un grup de surgències -Sortides de masses d'aigua cap a la superfície-, a una profunditat de 40 metres. Aquestes es trobaven a l'arxipèlag de les Columbretes, a 56 quilòmetres de distància de la costa de Castelló. Per què estudiar? En primer lloc, perquè "serveixen de laboratori del que passarà" pel diòxid de carboni que emeten, explica Cristina Linares, investigadora de la Universitat de Barcelona (UB) i una de les autores de l'estudi: "Els valors de pH que observem a les surgències són de 7,8 o 7,9, molt similars al que es preveu per a finals de segle ". Als voltants, el pH és del 8,1. Un equip de científics de la UB, la Universitat de Girona, el CSIC i l'Estació Zoològica Anton Dohrn d'Itàlia ha realitzat el treball.

Aquestes profunditats, a més, solen ser l'estatge de corals i algues calcificades. Un dels hàbitats "més significatius de la Mediterrània", per la complexitat dels ecosistemes que allotgen, segons els autors del treball. Múltiples espècies de peixos i crustacis, com l'anfós i la llagosta vermella "utilitzen l'hàbitat coralí per sobreviure", explica Linares.

Noticie original

Noticies relacionades:

Los corales, víctimas del cambio climático


dijous, 3 de desembre del 2015

Els gasos que respirem perjudicials per a la salut





La contaminació de l'aire és un problema real. I és un problema de tots.

Els cotxes són responsables d'una quarta part dels gasos d'efecte hivernacle; consumeixen el 15% de l'energia a Espanya, i emeten el 66% del òxid de nitrogen (NOx), que és el contaminant de l'aire més perjudicial per a la nostra salut perquè genera components derivats que van a contaminar l'aire que respirem. Carlos Rivero, expert sostenibilitat i gestió d'emissions contaminants de la Coordinadora Estatal de Ciències Ambientals (CECCAA), explica el seu impacte en la salut: "l'òxid de nitrogen pot generar problemes de tipus respiratori i ocular en la població, tenir incidència en el desenvolupament pulmonar i generar patologies cròniques cardiorespiratòries i en el medi ambient provoca la pluja àcida, que perjudica a la vegetació amb un creixement més feble i afavoreix l'aparició de paràsits sobre làmines d'aigua que afecten al cicle reproductiu de les espècies ".


El CO2 augmenta la temperatura mitjana de la Terra que és de 15 graus, aquest gas és produït per combustió, que també és perjudicial per a la salut perquè augmenta el nivell d'ozó i la contaminació de l'aire.

El Monòxid de carboni és un compost generat per una mala combustió de gasolina, gasoil, querosè o carbó. En concentracions altes, té la capacitat de substituir a l'oxigen en l'hemoglobina de la sang, de manera que pot ser letal

El N2 és el gas que produeixen en major quantitat tant els motors dièsel com els de benzina. Però la seva concentració ha de ser més elevada que l'habitual perquè afecti la salut -pot causar problemes hormonals o una possible relació amb processos de càncer.

dimecres, 2 de desembre del 2015

L'ESCALFAMENT GLOBAL

El terme Calentament Global es refereix a l'augment gradual de les temperatures de atmosfera i oceans de la Terra que s'ha detectat en l'actualitat, a més del seu continu augment que es projecta a futur.
Ningú posa en dubte l'augment de la temperatura global, el que encara genera controvèrsia és la font i raó d'aquest augment de la temperatura. Tot i això, la major part de la comunitat científica assegura que hi ha més que un 90% de certesa que l'augment es deu a l'augment de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle per les activitats humanes que inclouen desforestació i la crema de combustibles fòssils com el petroli i el carbó. Aquestes conclusions són avalades per les acadèmies de ciència de la majoria dels països industrialitzats.



Si es revisa el gràfic de les temperatures de la superfície terrestre dels últims 100 anys, s'observa un augment d'aproximadament 0.8ºC, i que la major part d'aquest augment ha estat en els últims 30 anys.
La projeccions a partir de models de clima van ser resumits en el Quart Informe de l'IPCC (Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic) el 2007. Indiquen que la temperatura global probablement seguirà augmentant durant el segle XXI, l'augment seria d'entre 1.1 i 2.9ºC a l'escenari d'emissions més baix i entre 2.4 i 6.4ºC en el de majors emissions.






Un augment de la temperatura global resultarà en canvis com ja s'estan observant a nivell mundial, podem enumerar:
1. Augment dels nivells del mar
2. Canvis en el patró i quantitat de precipitacions
3. Expansió dels deserts subtropicals
L'augment de la temperatura que s'espera serà més gran en els pols, especialment a l'Àrtic i s'observarà un retrocés de les glaceres, gels permanents i gel en els mars.
Altres efectes inclourien clima extrem més freqüent, el que inclou sequeres, onades de calor,  i precipitacions fortes. S'esperen extincions d'espècies a causa dels canvis de temperatura i variacions fortes en el rendiment de les collites.
Es postula que si l'augment de la temperatura mitjana global és major a 4ºC comparat amb les temperatures preindustrials, en moltes parts del món i als sistemes naturals no podran adaptar-se i, per tant, no podran sustentar les seves poblacions circumdants. En poques paraules, no hauran recursos naturals per sustentar la vida humana en les condicions actuals.


Notícia original

Vídeo relacionat
Video relacionat 2

Notícia relacionada

dimarts, 1 de desembre del 2015

Hi haurà prompte una inversió del camp magnètic terrestre?

      
       La intensitat del camp geomagnètic de la Terra ha estat descendint durant els últims 200 anys, a un ritme que alguns científics sospiten que podria acabar en un termini d'uns 2.000 anys, deixant temporalment al planeta sense protecció davant les radiacions nocives del Sol. 

Aquesta caiguda de la intensitat està associada amb les inversions periòdiques del camp magnètic, en les quals els pols magnètics nord i sud de la Terra inverteixen la seua polaritat, i podria durar durant varis milers d'anys abans de retornar a una intensitat favorable i estable.

Amb el camp geomagnètic debilitat, una major radiació solar podria causar efectes nocius per a la salut, com per exemple induir l'aparició de mutacions genètiques, i també podria danyar els aparells electrònics sensibles, com els marcapassos, o també les xarxes de subministrament elèctric. Una inversió podria també desorientar els animals migratoris que es guien, amb la seua capacitat sensorial, utilitzant el camp magnètic terrestre com si fóra una brúixola interna.

Segons un nou estudi realitzat per l'equip Huapei Wang, de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, el camp geomagnètic no està en perill d'invertir-se a curt termini. Aquests investigadors van calcular la intensitat estable mitjana del camp terrestre durant els últims 5 milions d'anys, i han trobat que l'actual duplica aproximadament la mitjana històrica.


Noticies relacionades:




Video: