Crani de dona del jaciment de Kanaljorden en Motala ( Suècia ) |
Un consorci internacional liderat per investigadors de la Universitat de Tubinga ( Alemanya ) i de la Harvard Medical School ( EUA ), amb la participació de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona i la Universitat de Santiago de Compostel·la , ha analitzat antics genomes humans: un dels primers agricultors, d’uns 7.000 anys d’antiguitat de la cultura LBK de Stuttgart ( Alemanya ); de caçadors-recol·lectors del refugi de Loschbour ( Luxemburg ), d’uns 8.000 anys; i els de set caçadors-recol·lectors de Motala ( Suècia ) d’uns 8.000 anys d’antiguitat.
Els resultats de l’estudi s’han publicat en la revista Nature. La troballa més sorprenent ha sigut que els europeus de hui en dia remunten la seua ascendència a tres grups ancestrals, i no sols dos, com es creia.
En primer lloc, es remunten a poblacions de caçadors-recol·lectors indígens; en segon lloc, a agricultors provinents d’Orient Mitjà que van emigrar a Europa fa uns 7.500 anys; i finalment, el resultat més notari és que es remunten també a una tercera població que es va estendre per el Nord d’Euràsia i que va arribar a Europa central després que ho feren els primers agricultors.
Notícia original.
Notícies relacionades.
- Revista Nature
- elEconomista.es
Vídeo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada