diumenge, 2 de desembre del 2012

3,3 mil·límetres de pujada anual del mar

Durant estos últims 20 anys, el nivell del mar ha anat augmentant 3 mm per any, a causa de l'expansió de les aigües càlides, segons un estudi internacional que proporciona informació sobre la fusió en les capes de gel polar. 
Des de 1998, els científics han realitzat almenys 29 estimacions diferents sobre la quantitat de capes de gel que han contribuït a elevar el nivell del mar. Fins al moment s'havien utilitzat tres mètodes d'observació per distints grups, però establint els llocs comuns i els temps de tots ells. 
Els experts diuen que en la dècada de 1990 no s'estava produint molt este desgel, va ser a partir del 1999 quan les capes de gel van començar a perdre massa i probablement han estat perdent massa més ràpid des de llavors.
 El professor Andrew Shepherd de la Universidad de Leeds ha establit tres formes de mesurar esta pèrdua. La primera és la combinació de mètodes climàtics i observacions per a anotar guany o pèrdua de gel, mentres que els altres dos mètodes utilitzen satèl·lits especials per a mesurar l'altura i la força gravitacional de les capes de gel per a calcular la quantitat de gel present amb més precisió.
 Un altre estudi en què s'han combinat les missions de deu satèl·lits diferents, mostra que la fusió de les lamines de gel de l'Antàrtida i Groenlàndia han aportat 11,1 mil·límetres fins als nivells globals del mar des de 1992, la qual cosa equival a una quinta part de tot l'augment del nivell del mar. Al voltant de dos terços de la pèrdua són de Groenlàndia, i l'altres, de l'Antàrtida, a pesar que abans, l'estimació va ser tan àmplia que no se sàvia segur si l'Antàrtida estava perdent o guanyant gel, per la qual cosa les noves estimacions confiman que estan perdent gel tant l'Antàrtida com Groenlàndia. 
L'estudi també revela que Groenlàndia i l'Antàrtida estan perdent unes tres vegades més la quantitat de gel que perdien en el 1990



Notícia original

Noticies relacionades:



1 comentari:

  1. Molt interesant el post, tambe es bona la proposta de posar en comu els metodes d`estudi per arrivar a aconseguir estimacions mes certes.
    Es preocupant que el desgel augmente amb tanta rapidessa.

    ResponElimina