L'únic superdepredador del planeta és l'ésser humà. Ara que la caça i la pesca de subsistència són residuals, un estudi mostra que l'ésser humà té taxes de depredació fins a 10 vegades superiors a les dels grans carnívors.
Els humans són el major depredador del planeta demostrada en la llarga llista d’animals en extincio a mans del hombre.En unes ocasions l'extinció succeeix al greu deteriorament de l'ecosistema on vivia l'animal, en altres és el propi avanç humà el que es porta per davant a tota una espècie. Però també són les pràctiques de caça i pesca humanes les que comprometen el futur dels animals.
Un grup d'ecòlegs canadencs remarquen què fa tan letal a l'ésser humà i el seu grau de depredació en comparació amb els majors depredadors del planeta, com els grans felins, els mamífers marins o els taurons.
"En general, no ens mengem els grans carnívors, així que se'ls mata com un trofeu, per raons de competència, per reduir les pèrdues en el bestiar, o per la medicina" (sic), comenta Darimot.
Fa desenes de milers d'anys, els humans, en un lent procés, van començar a deixar de ser presa d'aquests animals per convertir-se en depredadors. Les diferents tecnologies per a la caça, des de l'arc fins al rifle passant per l'ús del gos, i en l'últim segle, l'ús de combustibles fòssils, ha fet que la caça no tingui prou feines cost per als humans quan per als altres depredadors sempre hi ha el risc de sortir malferit.
Aquesta combinació de conducta i tecnologies humanes és, per als investigadors, la base del desequilibri de molts ecosistemes. Els altres depredadors trien com a presa als exemplars més joves i febles. La conseqüència a curt termini és que no redueixen la taxa reproductiva dels adults i eliminen possibles focus d'infecció entre els ramats. A llarg termini, com a mecanisme de selecció natural, afavoreixen la millora genètica de les seves preses.
Els humans, en canvi, trien les millors peces, adults en el seu màxim esplendor, elegits per tenir la millor cornamenta o la cabellera més gran.
.
Només un canvi en la conducta humana podria salvar els grans depredadors. "En alguns casos, per protegir els grans carnívors amenaçats per la caça de trofeus exigirà una pressió social que impulsi un canvi polític.
El rebuig moral expressat a tot el món per la mort de Cecil, el lleó, ens assenyala que aquest temps pot estar una mica més a prop ", diu Darimot.