diumenge, 8 de maig del 2016

Nens cecs recuperen la visió gràcies a les pròpies cèl·lules mare

Un equip liderat des de la Universitat Sun Yat-Sen de Guangzhou, a la Xina, ha desenvolupat una nova tècnica que utilitza les cèl·lules mare del mateix pacient per regenerar la lent de l’ull amb més bons resultats i menys complicacions.

Visió normal a l'esquerra i amb cataractes a la dreta.

Els investigadors van començar descobrint que les cèl·lules mare de la lent que expressen els gens PAX6 i SOX2 es renoven i es diferencien en cèl·lules que poden formar una estructura transparent que pot refractar la llum. Treballant amb ratolins, van observar que la mutació del gen Bmi-1, que s’expressa a les cèl·lules mare de la lent, obstaculitzava la proliferació d’aquestes cèl·lules i feia que apareguessin cataractes.

Finalment, els científics van comprovar que si feien servir una tècnica que permet retirar la lent malmesa mantenint les cèl·lules mare era possible aprofitar-ne la capacitat per regenerar una nova lent. Així ho van comprovar en ratolins i macacos i, finalment, en 12 nadons de fins a dos anys. Els autors de l’article de Nature expliquen que els pacients es van recuperar de la incisió a la lent en un sol mes i que van millorar significativament la visió.

NOTÍCIA ORIGINAL

NOTÍCIA RELACIONADA 1

NOTÍCIA RELACIONADA 2



1 comentari:

  1. Aquesta publicació em sembla molt interesant, perquè un tan percent de la gent naix en mal formacions o gens alterats, en aquesta per exemple, recuperar la visió dels xiquets, crec que és un gran abans per a la societat, ja que amb tots els avanços de hui en dia, la gent amb problemes els poden prende alguna mesura, per millorar-li la vida i viure com la resta de persones.

    ResponElimina