divendres, 20 de maig del 2016

El misteri dels pardals rojos

En el món de les aus el color roig té un significat singular. Moltes espècies utilitzen les parts roges dels seus pics i plomes per a dissuadir els rivals, atraure a les seues parelles i inclús influir en la selecció sexual, perquè esta tonalitat denota una major qualitat individual. 

Dos estudis publicats en Current Biology han identificat el gen que codifica l'enzim capaç de convertir els pigments grocs, obtinguts per la seua dieta alimentària, en un cridaner roig. Fa quasi 100 anys, els criadors de canaris (Serinus canària) van creuar esta espècie amb cardenalitos (Carduelis cucullata) , d'un intens color carmesí, la qual cosa va donar lloc als primers canaris rojos del món. Els investigadors del primer estudi van comparar les seqüències del genoma d'estos dos tipus de canaris amb les de les cagarneres roges (Carduelis carduelis) , a la cerca del gen responsable de les diferències de color de les aus. 

"Para produir les plomes roges, les aus convertixen els pigments dietètics grocs, coneguts com a carotenoides, en colorants rojos que posteriorment es depositen en les plumas", explica Miguel Carneiro, investigador de la Universitat de Porto (Portugal) i autor principal del primer estudi. "Estos mateixos pigments també s'acumulen en els cons fotorreceptores existents en la retina amb l'objectiu de millorar la visió en color", afig l'expert.

1 comentari:

  1. Hola Juan, he llegit esta noticia i m'ha paregut interessant. He de dir que el món dels ocells no m'ha picat la curiositat mai, però açò que has escrit sobre el origen del pigment roig sí.
    També, crec que si volem comprendre tot el relacionat amb el nostre medi, hauríem de comensar estudiant allò que conté eixa informació, i eixa cosa és l'ADN.
    Tanmateix, un video explicatiu seria adecuat per entendre un poc més tot el procés.

    ResponElimina