diumenge, 8 de maig del 2016

L'úter matern ja 'parla' amb l'embrió abans que s'implanti

La comunicació entre mare i fill comença fins i tot abans que l'embrió s'implanti a l'úter matern, segons acaben de demostrar científics de la Fundació IVl. El fluid que lubrica l'endometri de les dones durant tot el seu cicle menstrual segrega unes minúscules molècules amb informació genètica de la mare.

Com explica a EL MUNDO el doctor Felipe Vilella -un dels autors del treball que s'acaba de publicar a la revista 'Development'- aquest lubricant natural segrega petits microRNA la composició varia en diferents moments del cicle menstrual. En un experiment amb ratolins, els científics valencians van descobrir que aquests microRNA de l'endometri matern són capaços de viatjar fins a l'interior de l'embrió, abans fins i tot que aquest s'hagi implantat definitivament a l'úter. "És com si d'alguna manera, a través d'aquestes petites vesícules d'informació genètica, la mare li indiqués el camí a l'embrió. Però a més, com descriuen en el seu article, els microRNA materns s'uneixen a l'RNA missatger de l'embrió i són capaços de modificar genèticament algunes regions del seu genoma.

Com aclareix Vilella, això no vol dir que aquest procés permeti, per exemple, canviar el color d'ulls o transmetre malalties genètiques, però sí que hi ha certes patologies que podrien transmetre intraúter, com la obesitat o la hipertensió, a través d'aquestes modulacions epigenètiques que tenen lloc a l'interior de l'úter humà.
En el futur, l'equip de l'IVI vol seguir realitzant els seus treballs sobre microRNA endometrials amb embrions humans, encara Vilella reconeix que per a això hauran d'anar a EUA, per les limitacions legislatives d'Espanya en aquesta matèria.

Notícia original

Notícia relacionada 1

Notícia relacionada 2

Video:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada