diumenge, 8 de maig del 2016

NAIXEN A ESPANYA LES PRIMERES XIQUETES LLIURES DEL GEN DEL CÀNCER DE MAMA

Laura prefereix mantindre el seu nom en la privacitat, igual que el de les seues filles. Anem a suposar que es diuen Claudia i Andrea. Abans que elles la seua rebesiaia, la seua besiaia, i la seua iaia van morir de càncer de mama. Quan se li va detectar càncer per primera vegada a la mare de Laura, ella no va voler saber si era portadora, però despres d’una revisió va decidir fer-se un estudi. Aquest estudi va indicar que era portadora d’una mutació  en el gen BRCA2, una anomalia implicada en un 5-10 % dels tumors de mama, però també eleva el risc de càncer d’ovari.

Quan Laura va decidir que volia ser mare, no volia transmete eixa herència als seus fills, per això va consultar al centre IVI a Galícia la posibiltat de sotmetre’s a un diagnòstic preimplantacional, que permet seleccionar els embrions no portadors de la mutació.
Encara que aquesta tècnica es pot utilitzar en algunes malaties monogèniques, en aquest cas és la Comissió Nacional de Reproducció Assistida del Ministeri de Sanitat la que ha d'autoritzar-los u per u.

Sis mesos després de demanar permis, van obtindre el vistplau d’iniciar el procés per a seleccionar només els embrions lliures del BRCA, que resultaren ser només 3 de 11. Dos d’aquestos es vn implantar i l¡altres es va congelar per si decidiren ser pares en un futur.
La implantació va tindre èxit a la primera i el passat més de juliol van nàixer Claudia i Andrea que podran tindre un càncer de mama en el futur, però com una de cada 10 o 12 dones al llarg de la seua vida.

Laura està esperant a que les xicotetes cresquen per a sotmetre’s a una mastectomia preventiva i després es llevarà també els ovaris.


NOTICIA ORIGINAL

NOTICIA RELACIONADA 1
NOTICIA RELACIONADA 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada