dilluns, 9 de maig del 2016

El genoma de la carlota revela l'origen del seu color ataronjat.





















A més de la seva estès ús en el refranyer i en l'imaginari dels contes infantils per tot el món, la carlota és un dels aliments més importants a escala global. Aquesta planta hortícola pertany al mateix grup que l'enciam i l'api, però cap els seus genomes ha estat desxifrat fins ara tot i que estan entre els aliments més importants de la dieta humana a escala global.

Resulta curiós que la primera evidència que es té de la domesticació de la pastanaga no va ser amb una arrel taronja, sinó groga i morada. Per trobar en el registre històric agrícola fiable d'una pastanaga taronja seleccionada pels agricultors. Amb aquestes dades a la mà, els científics van realitzar també la seqüenciació d'altres 35 espècimens tant salvatges com seleccionats per al seu cultiu durant segles per tractar d'entendre de quina manera es va produir la domesticació d'aquest vegetal del qual només s'aprofita la seva arrel ataronjada. 

De fet, el seu característic color es deu a l'elevada presència d'un compost antioxidant anomenat carotè, sobretot beta-carotens o provitamina A, ja que es tracta d'un precursor d'aquesta vitamina, que a l'entrar en el procés digestiu es transforma en vitamina a, una molècula clau en l'alimentació humana i la deficiència s'ha convertit en un repte per a la salut global.

Notícia original: http://www.elmundo.es/ciencia/2016/05/09/5730b4b4268e3e2c6e8b4623.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada