diumenge, 15 de maig del 2016

ELS ÚLTIMS DOFINS ROSATS DE HONG KONG

El dofí blanc xinès, la denominació científica del qual és Sousa chinesis, destaca per la seva pell rosada (característica que és causada per la proximitat de les seus vasos sanguinis a la pell).

Aquesta singular espècie que porta més de 400 anys en l'estuari del riu de la Perla, representa un dels grans reclams turístics de la zona. Tal és la seva importància i simbolisme que el 1997 es va convertir en la mascota oficial de Hong Kong a la cerimònia en la qual l'excolònia britànica va tornar sota sobirania xinesa. Però tot i l’afecte i de la simpatia de la qual gaudeixen, no sembla que s'estigui fent molt per preservar-lo.

El nombre de dofins rosats en aquestes aigües va caure de 158 en 2003 a 61 en 2014 (una disminució del 40%), i sembla que seguirà baixant fins a desaparèixer si ningú hi posa remei.

Cada dia el seu hàbitat és travessat per desenes de ferris, vaixells de càrrega i altres embarcacions que comuniquen Hong Kong amb la Xina continental. A més s'està construint un dels ponts més llargs del món (50 quilòmetres d'asfalt) que comunicarà Hon Kong amb Macau.

La contaminació acústica que aquests fets generen (que és molt perjudicial per a aquests dofins ja que ells es comuniquen i busquen aliment per mitjà de so), el risc físic que tant trànsit marítim implica, i l'alta pol·lució de plàstics, fertilitzants i metalls pesants en les seves aigües, condueix a la malaltia i mort prematura de les seves cries.

Ara, el Govern planeja construir una tercera pista d'aterratge a l'aeroport, la qual cosa "robaria" unes 650 hectàrees de l'hàbitat on viuen els dofins rosats i si aquest pla tira endavant, és probable que desapareguen completament d'aquestes aigües.

NOTÍCIA ORIGINAL

NOTÍCIA RELACIONADA
-  9 espècies d'animals estan en perill d'extinció a causa del calentament global 

VÍDEO:




1 comentari:

  1. Hola Rosanna, he vist el teu post i m'ha semblat interessant. Aquest tema de les extincions i el descens de les espècies és un tema que sempre m'ha picat la curiositat. Igual que el dofí rosat, hi ha altres espècies, com el linx Ibèric, que és una espècie en perill d'extició més pròxima a nosaltres.
    Tanmateix, tal i com dius amb les xifres, la població de dofins rosats cada volta és més baixa, i algú deuria fer alguna cosa. Per exemple, es poden fer mesures per evitar el abundant trànsit, protegir les aigües, etc.
    Finalment, espere que l'espècie es salve i continue avant. :)

    ResponElimina