dimarts, 10 de maig del 2016

La pesta del regne de les plantes


Milers d’oliveres d’una zona de Galipoli, Itàia, estaven morint-se i no sé sabia el que les matava. El professor Giovanni Martelli, de 81 anys,  l’any 2013 va recordar una publicació en la qual es parlava d'una infecció del bacteri Xylella fastidiosa en unes quantes oliveres de Califòrnia i s va confirmar que aquesta bacteri era l'assassina dels preciosos oliveres centenàries de la província de Lecce.

Aquest bacteri mai havia afectat Europa i ara aquesta zona d'Europa s'enfrontava a un dels bacteris més perillosos en el món de les plantes. A dia de hui, hi ha 12 mlions d'aquestos arbres infectats.

El bacteri, que afecta molts altres cultius, A Lecce ja s'ha trobat a la xylella a cirerers, acàcies i baladres.

El bacteri està viatjant pel sud d'Itàlia a bord d'un insecte, al qual és molt difícil controlar.

 Els científics d'un grup de l'Institut de Recerca Agroalimentària de Catalunya. expliquen que  els insectes que transmeten el bacteri piquen en molts tipus de plantes, la qual cosa fa molt complex qualsevol pla per eradicar-lo. Una possibilitat perquè deixe d'atacar a l'olivera és que tingui un plat que li agrade més, com les herbes i matolls, però sembla complicat en un estiu mediterrani, com va passar a Itàlia, quan el paisatge és un secarral.


Hi ha diferents teories sobre el per què ha passat això. El fet de que mataren tots els arbres que hi havia en 100 metres de radi va fer pensar que potser era una màfia que volia construir en una zona amb moltes possibilitats de desenvolupament, que si volien que passés un oleducto. Finalment, una fiscal va decidir investigar precisament als investigadors, perquè eren ells els que estaven en el focus de la teoria de la conspiració, com propagadors de la xylella des d'un laboratori.


Molts llauradors pensen que sí han sigut els científics i aquestos es defensen dient que, efectivament, el 2010 van tenir un cep de xylella al laboratori, però d'una varietat diferent de la que ha aparegut en les oliveres.



L'observació científica, per ara, és tossuda i, als EUA, l'únic que estan veient és la possibilitat de fer organismes transgènics resistents al bacteri, cosa que seria impensable a Europa, on la batalla l'han guanyat els que s'oposen a aquestes tècniques.
Des 2014, hi ha obligació de mostrejar les zones olivereres. És una tasca de titans. "A Espanya, tenim dos milions i mig d'hectàrees d'oliverar. Mostrejar cada 20.000 hectàrees pot no ser significatiu", explica Blanca Landa. La solució la pot aportar Pedro Zarco, company de projecte a Ponte, que té pensat fer vols que puguin prendre la temperatura dels arbres i detectar així les copes infectades encara que sense símptomes. Es acceleraria molt més en el diagnòstic de l'epidèmia i s'evitaria que s'estengués.

Notícia original

Notícies relacionades
Detienen la tala de 2000 olivos


Vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada