dilluns, 9 de maig del 2016

DESCOBERT UN LÍMIT FONAMENTAL A L'EVOLUCIÓ DEL CODI GENÈTIC

La natura està en constant evolució, acotada només per les variacions que fan perillar la viabilitat de les espècies. En l’evolució de la vida és central l’estudi de l’origen i l’expansió del codi genètic. Un equip de biòlegs experts en aquesta qüestió explica en Science Advances l’existència d’una limitació que frenà en sec l’evolució del codi genètic.

L’equip de científics liderats per l’investigador ICREA Lluís Ribas de Pouplana en l’Institut d’Investigació Biomèdica (IRB Barcelona), en col·laboració amb Fyodor A. Kondrashov del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Modesto Orozco del IRB Barcelona,  ha demostrat que el codi genètic evolucionà fins incloure un màxim de 20 aminoàcids i no pogué créixer més per una limitació funcional dels ARN de transferència, les molècules que fan d’intèrprets entre el llenguatge dels gens i el de les proteïnes. Aquest fre en el creixement de la complexitat de la vida es produí fa més de 3.000 milions d’anys, abans que bactèries, eucariotes i arqueobactèries evolucionaren per separat, donat que tots utilitzem el mateix codi per a produir proteïnes.

Els autors del treball expliquen que la maquinària per a traduir els gens a proteïnes no pot reconéixer més de 20 aminoàcids perquè el confondria entre ells, el que produïria mutacions constants en les proteïnes i per tant una traducció errònea de la informació genètica “de conseqüències catastròfiques”, destaca Ribas. “La síntesi de proteïnes basada en el codi genètic és l’ànima de tots els sistemes biològics i és essencial assegurar-se la fidelitat”.


NOTÍCIA PRINCIPAL

NOTÍCIA RELACIONADA 1

NOTÍCIA RELACIONADA 2


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada