dilluns, 23 de maig del 2016

La vespa asiàtica s'assenta a Europa deixant un impacte socioeconòmic en el nord d'Espanya

La vespa asiàtica s'ha establit a Itàlia, Regne Unit i Espanya, en les àrees de clima suau i humit, aquesta no és agressiva per a les persones, però està causant un impacte socioeconòmic en el nord espanyol per tenir com a presa preferida l'abella de la mel.

Una reina en un niu pot tenir fins a 15.000 cel·les i es poden produir fins a 500 reines en un any. S'estima que una sola vespa pot capturar entre 25 i 50 abelles al dia, aprofitant que la seua grandària és molta major per a infondre'ls por i matar-les d'un colp de mandíbula, "separen les parts del cos, les uneixen en una bola i les traslladen fins al niu per a alimentar a les seues larves", segons ha informat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en un comunicat.

Després, entren en la bresca i acaben amb la mel, un 'modus operandi' que ha provocat un impacte socioeconòmic en les zones mel·líferes del nord d'Espanya; en l'àrea basca de Pasaia Donibane en 2012 van registrar una mortalitat d'aquest insecte del 30% i se sospita que la mateixa vespa té efectes sobre altres productes agrícoles, com a flors o fruits conreats que consumeixen els exemplars adults.

Un estudi del Creaf, que avaluava el risc d'invasió, ha determinat que les zones humides i de temperatures suaus són idònies perquè aquesta espècie s'implante, per aquesta raó llocs més àrids i secs com Almeria i Madrid tenen un baix percentatge d'invasió.

Notícia orginal

Informació relacionada
Com fer front a l’amenaça de la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica arriba a Mallorca


Vídeo:








1 comentari:

  1. És increible com una espècie com són les vespes, puga causar tan de mal a l'alimentar-se de les abelles que tenim ací, les abelles de la mel. Si les vespes aconseguiren acabar amb les abelles, seria una catàstrofe per als humans.
    També és molt curiosa la forma amb la que maten a les seues preses, i la forma en la que les transporten per a que puguen ser devorades per les seues larves.

    ResponElimina