dilluns, 23 de maig del 2016

Erupció de l'Eyjafjallajökull en 2010

Les erupcions de l'Eyjafjallajökull del 2010 foren una sèrie d'esdeveniments volcànics que esdevinguèren al volcà Eyjafjallajökull Islàndia i les seves conseqüències socials, polítiques i econòmiques a Europa.
L'activitat sísmica va començar a finals del 2009, arribant a l'erupció volcànica del 20 de març de 2010, amb nivell 1 de l'Índexd'Explosibilitat Volcànica(VEI). Una segona erupció des del 14 d'abril, va provocar un intens núvol de cendra, que es va estendre pel continent europeu causant una interrupció del trànsit aeri i afectant a milions de passatgers a tot el món.
Primera erupció
A finals de desembre el 2009, va començar l'activitat sísmica a l'entorn de l'àrea volcànica de l'Eyjafjallajökull, amb milers de petits terratrèmols (la majoria de magnitud 1-2 Mw).
L'erupció sembla que va començar el 20 de març de 2010, entre les dos quarts d'onze i dos quarts de dotze de la nit, hora local (UTC), a uns quilòmetres a l'est de la glacera de l'Eyjafjallajökull.
Segona erupció

El 14 d'abril de 2010, després d'una breu pausa, va començar una nova erupció, aquesta vegada al cràter superior, al centre del glaciar, causant el desgel d'aquest i les crescudes dels rius propers, provocant l'evacuació de més de vuit-centes persones. El riu Markarfljót es desbordà i causà danys materials a la primera carretera d'Islàndia, la Hringvegur, que va ser tallada en un tram de 400 metres. Aquesta erupció va ser de naturalesa explosiva, estimant-se que va ser entre deu i vint vegades superior a l'anterior de març. Donat que aquesta erupció es va produir sota el gel glacial, la lava expulsada va patir un ràpid refredament, provocant la formació de petits fragments de vidre, que van ascendir dins la columna de cendra. La seva presència a les capes altes de l'atmosfera és molt perillosa pels avions,sent també potencialment perilloses per a la salut.
De la cendra llançada per l'erupció només una mica va caure sobre algunes àrees deshabitades d'Islàndia. La major part va ser escampada pels vents de l'oest, desplaçant-se per l'espai aeri del continent europeu.
El fum i la cendra de l'erupció redueix la visibilitat i les partícules microscòpiques de roca, vidre i sorra poden fondre's pel calor dels motors dels avions, i solidificar-se després, causant pèrdua de potència als motors i inutilitzar les turbines, amb la possibilitat que els avions s'aturin. SuèciaFinlàndiaDinamarcaAlemanyaFrança,Regne Unit i fins a una vintena més d'estats europeus van tancar el seu espai aeri completament, mentre que altres com NoruegaRússiaEspanya o Itàlia ho van fer parcialment, afectant a milions de passatgers. Aena va tancar diumenge al matí els aeroports de CatalunyaIlles BalearsAragóNavarraLa RiojaPaís Basc,Cantàbria i Astúries, reobrint-los hores després, a dos quarts de quatre de la tarda.
Aerolínies d'Alemanya i Països Baixos han fet vols de prova per a avaluar el risc del núvol de cendra, donat que no se sap quan trigarà el núvol a dissoldre's.
L'Associaciódel Transport Aeri Internacional (IATA) ha estimat que les aerolínies de tot el món perdran al dia uns 148 milions d'euros durant la interrupció del trànsit aeri.
Ací tenim algunes de les imatges que representen la situació del núvol de fum ocasionat pel volcà:




Notícia originalNotícia relacionadaVídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada