divendres, 20 de maig del 2016

Tsunamis gegants van arrasar bles costes a Mart


Les antigues línies de costa de l'oceà que va ocupar les planes del nord de Mart van ser destrossades per dos megatsunamis fa uns 3.400 milions d'anys. Així ho arreplega un estudi internacional basat en imatges tèrmiques de les planes del nord d'este planeta, on apareixen enormes depòsits sedimentaris que podrien haver sigut emplaçats per eixos dos gegantins tsunamis. El treball es publica esta setmana en Scientific Reports. "Nuestro treball confirma la presència d'oceans estables i extensos a Mart, almenys fins fa 3.000 milions d'años", subratlla a Sinc Alberto G. Fairén, coautor del treball i investigador en el Centre d'Astrobiología (CAB) a Madrid i la Universitat Cornell a Nova York.

"Además -añade-, confirmem que els oceans haurien sigut molt freds. És a dir, no cal imaginar platges com les de Llevant en el Mart primitiu, sinó un entorn més semblant a l'oceà Glacial Ártico". Les imatges tèrmiques mostren lòbuls gelats, importants des del punt de vista astrobiológico, ja que probablement es tracte de salmorres congelades de l'antic oceà marcià. El nou descobriment també oferix una resposta senzilla a una pregunta que durant dècades s'han plantejat els científics: Per què no es reconeixen línies de costa si realment va haver-hi un oceà a Mart fa uns 3.400 milers de milions d'anys? 

"Ofrecemos una nova peça que podria ajudar a resoldre este trencaclosques: els depòsits generats pels tsunamis van poder modificar la línia de costa dels oceans primitius de Mart, contribuint a l'elevació desigual -diu Fairen-, encara que hi ha altres possibilitats, com la presència d'immensos camps glaciare sobre la línia de costa, el flux d'aigua des de les terres altes cap a les baixes o canvis en l'estructura tèrmica de la litosfera". L'estudi ha documentat els dos esdeveniments de tsunamis separats per un període d'alguns milions d'anys, durant el qual el nivell de l'oceà va retrocedir i el clima es va tornar molt més fred.

1 comentari:

  1. Aquesta noticia és molt interessant, és increible que per dos megatsunamis s'arrasaren les costes dels mars del "planeta roig". I persupost, l'aigua hauria de ser molt congelada a les zones càlides, ja que el planeta aquest es troba més lluny del Sol que la Terra.

    ResponElimina