dijous, 5 de maig del 2016

Troben residus en una mina abandonada perillosos

L'ambientòloga i científics de la Universitat de Múrcia i la Universitat de Barcelona han analitzat mostres de tres zones afectades per l'activitat minera de Murcia: la més contaminada, on es troben els focus de metalls pesats; una zona de dispersió, a la qual arriben els elements nocius com a conseqüència del vessament; i una zona no afectada, sense presència de toxicitat.

Arsènic, cadmi i plom són els principals elements potencialment tòxics que contenen els residus generats per les activitats d'extracció realitzades en la Serra Minera de Murcia, en concret, en la badia de Portmán, on el Safareig Roberto, destinat a eliminar les impureses del mineral, va estar operatiu fins a 1990.
D'entre tots els elements, l'arsènic és especialment perillós ja que està considerat com un element amb efectes cancerígens.

Els científics van arreplegar mostres de sòls i de l'aigua que discorre després d'episodis de pluja. La pluja agreuja el problema. Encara que en la comunitat autònoma no caiguen precipitacions amb freqüència, quan ho fan sol ser de manera torrencial. Aqueixa aigua dispersa els elements tòxics dels residus miners a àrees adjacents, que poden distar diversos quilòmetres del focus principal de contaminació                                                                                                                                             Quan hi ha sequera, es formen unes sals solubles anomenades eflorescències que poden acumular els elements potencialment tòxics i que també han sigut analitzades pels investigadors.

L'aigua analitzada va registrar un pH inferior a 4 i presentava un color roig, associat amb el ferro extret de la zona.
Les mostres sòlides van registrar nivells superiors als permesos, sobretot per a la població infantil. En el cas de les eflorescències, encara que els valors eren més baixos, seguien estant per sobre del normal, per la qual cosa els experts aconsellen a les autoritats competents que prenguen mesurades.

Com a conseqüència de l'activitat, la zona s'ha convertit en un dels majors punts de contaminació minerometalúrgica del mar Mediterrani.


·Noticia original:
http://www.agenciasinc.es/Noticias/Los-residuos-de-una-mina-abandonada-en-Murcia-son-peligrosos-para-la-salud

·Noticia relacionada:
http://elpais.com/tag/mineria/a/

·Vídeo:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada