dilluns, 9 de maig del 2016

Els óssos polars neden cada vegada més pel desglaç de l'Àrtic

A causa dels canvis que es produeixen en la quantitat i en la localització de gel marí a l'hivern, cada vegada més óssos polars neden distàncies de més de 50 quilòmetres a l'oceà Àrtic, segons a pogut constatar l'equip de científics de la Universitat d'Alberta (Canadà). Per als científics, aquests grans esforços provoquen pèrdua de massa corporal i afecten negativament la supervivència de les cries.
Durant el període estudiat, els óssos polars van nedar una mitjana de 3,4 dies i 92 quilòmetres sense descans.

L'estudi, publicat a la revista Ecography, ha permès monitoritzar, gràcies a collarets amb GPS, a 58 femelles adultes i 18 subadultas de la mar de Beaufort. Els resultats indiquen que els nadaments són cada vegada més freqüents per la disminució del gel associada al canvi climàtic, sobretot al mar de Beaufort, on el gel s'ha retret centenars de quilòmetres de la costa.

Quan en 2012 el gel marí va arribar al seu mínim històric al mar de Beaufort, el 69% de les femelles adultes estudiades va nedar més de 50 quilòmetres. En els anys en què hi va haver menys desglaç, menys del 30% va recórrer llargues distàncies nedant.

El rècord el va batre una femella subadulta que va recórrer en nou dies 404 quilòmetres nedant. Les femelles subadultas sense cries van ser més propenses a nedar llargues distàncies.


NOTICIA ORIGINAL

NOTICIA RELACIONADA 1
NOTICIA RELACIONADA 2

1 comentari:

  1. M'interessa molt acquesi tema. La veritat és que deuriem de prendre més consciència del canvi climàtic perquè no sols afectaa espècies com els òssos polars, si no a tots els organismes que viuen als pols.

    ResponElimina