divendres, 14 de maig del 2010

Set mil romanesos es queden sense la seva medicació per al VIH


Fa un mes que a 7.000 romanesos la vida se'ls ha tornat costa amunt, que fer les tasques quotidianes els suposa un món, un esforç extra. Fa un mes que aquests ciutadans, tots seropositius, es van quedar sense el seu 'salvavides', sense les pastilles que mantenen al virus de la immunodeficiència humana (VIH) a ratlla en els seus organismes.

Coneixedores d'aquesta greu situació, les plataformes de sida espanyols (CESIDA, FUNSIDA i XARXA2002), han pres cartes en l'assumpte i han escrit una missiva al ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, perquè el Govern, com president de torn de la UE, faci alguna cosa referent a això.

No hi ha fàrmacs en molts dels hospitals del país. Hi ha nens sense xarops i dones embarassades sense tractament.La major preocupació són els joves amb VIH que estan amb l'última combinació de la teràpia.

Els diners del pressupost per a l'any 2010 no va anar des de la Seguretat Social als programes de sida, i quan això ocorri, es trigarà encara un mes més en adquirir-se els antirretrovirales. La interrupció de la teràpia antirretroviral posa en risc la vida d'aquests pacients.

"Que 7.000 persones no estiguin rebent el tractament adequat és un succés que atempta contra la salut pública i contra els drets humans", declaren des de CESIDA, FUNSIDA i XARXA2002, que han escrit una carta a Moratinos perquè Espanya exposi a Brussel·les "aquesta alarmant situació".

Els signants demanen al Govern espanyol que intervingui davant el romanès perquè aquest prengui les iniciatives oportunes per a proporcionar immediatament els fàrmacs antirretrovirales a qui ho necessitin; perquè dialogui amb les companyies farmacèutiques per a aconseguir una rebaixa en el preu d'aquests medicaments i perquè el Govern romanès proporcioni un informe detallat a la Comunitat Europea sobre el seu pla a seguir per a posar fi a aquesta situació.

*Font original:El Mundo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada