divendres, 21 de maig del 2010

Jugant a capturar la llum del sol

El sol és una de les energies renovables més importants.
És una energia neta , gratuïta e inesgotable, almenys durant un llarg període de temps . Es caracteritza pel fet de tindre un alt potencial encara que un dels grans problemess ve donat per la captura eficient d'aquesta radiació.
Des que en 1954 els Laboratoris Bell fabricaren la primera cèl·lula solar fotovoltaica, aquests dispositius tenen dues funcions: capturar la llum i la conversió de la mateixa en electricitat. Mitjançant el concentradors solars es possible separar i optimitzar aquestes dues funcions. Aquests dispositius capturen, concentren e intensifiquen la radiació solar en una reduida àrea on es situa la cèl·lula fotovoltaica que convertirà la llum en electricitat obtenint dos beneficis; per una part es necesita menys superficie activa d'aquesta cèl·lula solar i al mateix temps es genera més energia elèctrica. Però per a que els concentradors funcionen adequadament han d'estar orientats en tot moment respecte al sol, fet que exigix la presència d'un sensor que detecte la posició del sol i d'un complex sistema mecànic que els permitisca girar cosa que suposa un alt cost econòmic.

Com a solució dels anteriors problemes descrits , el " Grupo de Semiconductores Blandosdel Instituto Tecnlógico de Massachusetts (MIT), dirigit per Marc Baldo , investiga en un innovador sistema de captura de l'energia solar , conegut com concentrador solar luminiscent (tipus de tints que al emprear-los sobre la superfícia d'un critall , actuen a mode de ondes . capturant la llum solar i retornant-la cap a la cèl·lula fotovolcaica). Per a que aquest sistema siga eficient , la llum reemitida per les pintures ha de ser de diferent longitud d'ona (diferent coloració) que la llum absorbida, en cas contrari ens trobariem en el problema de reabsorció , dificultant el desplaçament de la llum cap als extrems del cristall.
Aquests tints emitixen llum isotròpicament. Han d'utilitzar-se materials transparents en tot moment ja que es necesari capturar la llum.
Per a açò s'utilitzen les anomenades antenes moleculars intel·ligents que capturen la radiació solar des de qualsevol angle però només la reemitix en una sola direcció. D'aquesta manera s'augmenta la eficiencia de captura de la radiació en un 16%segons es publica en la revista Optics express.
 
Front als concentradors solars convencionals , la nova tecnologia no precissa del costós procediment de "traking" o seguiment del sol. el que possibilita el seu ús en dies amb nuvols o condicions metereològiques adverses. A més presenta la ventaja adicional de la integració arquitectònica. El MIT ja ha creat una empresa , Covalent Solar, que comercialitzarà i explotarà la idea.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada