dissabte, 15 de maig del 2010

Jugant a atrapar la llum del Sol

Entre les fonts d’energia renovables, el Sol ocupa un lloc privilegiat, ja que és una substància neta, gratuïta e inesgotable, la potència del qual és enorme. Una hora de Sol serviria per a abastir durant tot un any les demandes energètiques de la humanitat , encara que el gran problema que es troben els científics és a l’hora d’aconseguir captar-la eficaçment.

Al 1954 als laboratoris Bell, van fabricar la primera cèl·lula fotovoltaica, la qual realitzava dues funcions: la de capturar la llum solar i la de conversió d’aquesta en electricitat. Mitjançant els concentradors solars és possible separar i optimitzar aquestes dos funcions.

Aquests dispositius capturen, concentren e intensifiquen la radiació solar en una xicoteta àrea on se situa la cèl·lula fotovoltaica, que tindrà que convertir la llum únicament. D’aquesta forma es necessita menys superfície activa i es genera més energia elèctrica, però per a que els concentradors puguen funcionar així, deurien d’estar en tot moment encarats cap al Sol. Per a que açò siga possible hauria d’haver un sensor que detectara la posició del Sol i un sistema mecànic que els permetera girar, a més d’estar suficientment separats per a evitar sombres.

Per a evitar tots aquests problemes, s’està investigant un sistema de captura d’energia solar anomenat concentrador solar luminiscent. Consesteix en unes pintures o tints luminiscents que al dipositar-los sobre una superfície de cristall actuen com a guia de les ones, capturant la llum solar i redirigint-la i concentrant-la sobre els extrems del mateix, on se situa la cèl·lula fotovoltaica. Per a ser possible, la llum reemesa per les pintures ha de ser diferent longitud d’ona que la de la llum absorbida.

Els tintes emeten la llum isotròpicament, i aquesta es propaga per reflexió interna. Mitjançant unes antenes moleculars intel·ligents es capta la llum solar des de qualsevol angle, però sols la reemiteixen anisotòrpicament en una sola cara del cristall evitant les pèrdues per la cara del mateix. Daquesta forma augmenta fins al 81% la eficiència de captura. A més, aquest nou sistema pot captar també la llum difusa que ha sofrit distorsions a l’atmosfera, cosa que permet l’ús en dies nuvolats.

El MIT ja ha creat una empresa que podrà integrar aquest sistema. Els cristalls de les nostres cases, telèfons mòbils i iPOD podrien beneficiar-se d’aquest sistema, ja que presenten cada vegada una major superfície de cristall.

Noticia original

Més informació

Vídeos:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada