divendres, 21 de maig del 2010

Nèix mort el segon bou de lidia clonat


S'anava a anomenar 'Glass' però ha nascut mort. El segon bou de brega clonat de 'Vasito', un semental de la ramaderia d'Alfonso Guardiola, no ha sobreviscut al part que s'ha produït aquest dijous a la tarda. L'enllumenament del becerro va transcórrer en la mateixa finca de Melgar de Yuso (Palencia) en la qual dimarts passat va néixer el seu germà, 'Got'.

La mare del becerro mort, una vaca lletera cridada Ángela propietat de Javier Azpeleta, es troba bé. A diferència de 'Got' -que va venir al món a les 6 de la matinada del dimarts, quan tots dormien- el part del segon becerro es va produir a plena llum del dia i ha pogut ser presenciat pels investigadors.

El veterinari Vicente Torrent, president de la Fundació Valenciana d'Investigació, informarà aquest divendres sobre els detalls de l'experiment fallit. El dimecres, el primer becerro va ser presentat als mitjans de comunicació.

No va ser necessari realitzar cesària a Leonís, la vaca que va tenir a 'Got'. El seu part va ser induït diumenge passat i va enllumenar al bou 46 hores després. Si haguessin passat més de 48 hores, els veterinaris haguessin practicat una cesària amb anestèsia epidural.

21 intents i tres embarassos

Les esperances dels investigadors estan ara posades a Cadis, on s'espera que a mitjan agost neixi el tercer toro clonat de 'Vasito'. En aquest cas la mare serà una vaca brava i el part es produirà en la finca de Guardiola, si tot marxa segons el previst.

En total, els investigadors van implantar 21 embrions en 21 vaques de diverses ramaderies (14 eren lleteres i 7 braves), aconseguint un total de tres embarassos. Les dues vaques lleteres que han parit els bous pertanyen al ramader Javier Azpeleta. Julio César Díez González, el veterinari que s'ha encarregat del projecte, considera que la part més crítica és la implantació de l'embrió. Fins que es diagnostica l'embaràs pot transcórrer al voltant d'un mes.

Després, els tres primers mesos de gestació són els complicats. Vicente Torrent explicava el dimecres la seva intenció de seguir clonant a més becerros. Per a dur al cap el procés de transferència nuclear només fa falta una petita mostra de teixit. En el cas de 'Vasito' es va utilitzar mig centímetre de pell per a extreure la cèl·lula de la qual s'obté el nucli, que guarda la informació genètica del bou. El nucli s'introduïx en un òvul de vaca del que s'ha extret prèviament el ADN (perquè l'animal clonat no tingui la informació genètica de la mare). En el laboratori s'obté un embrió, que s'implanta en la vaca que actua com 'mare de lloguer'. El veterinari, de 55 anys, confia que aquest experiment sigui un primer pas perquè es creu un banc de teixits i ajudar a preservar espècies que estan en perill d'extinció.

*Font original:El Mundo
*Videos relacionats:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada