divendres, 21 de maig del 2010

Descubreixen noves falles al mar Mediterràni


La campanya oceanogràfica internacional MEDOC (Mediterrani Occidental) en el mar Tirrè, coordinada pel consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha finalitzat després de 30 dies de recollida de dades que mostren que la regió està sotmesa a un nou règim tectònic, amb falles de recent creació i dimensions desconegudes.

L'expedició, en la qual han participat un total de 36 científics i 12 tècnics, té com objectiu estudiar les grans falles tectòniques i els volcans submarins que han generat la conca submarina del Tirrè, creada per extensió continental entre la península d'Itàlia i les illes de Sardenya, Sicília i Còrsega.

Les dades obtingudes a bord del buc del CSIC 'Sarment de Gamboa', en col·laboració amb el buc italià 'Urania' i altres equips en terra, mostren que tota la regió està sotmesa en l'actualitat a un canvi en el règim tectònic a causa de els esforços causats per la convergència de la placa tectònica d'Àfrica cap a Europa.

Durant l'expedició s'han adquirit dades sísmiques i acústiques utilitzant per primera vegada el nou equipament geofísico de buc. Mitjançant el tractament matemàtic de les dades, els científics han usat els ecos registrats per a obtenir imatges detallades de la distribució de les masses d'aigua, així com de roques i falles tectòniques en el subsò.

*Font original:El Mundo
*Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada