divendres, 21 de maig del 2010

El Mediterrani occidental és cada vegada més calent i salat.


Tots els anys, Mediterrani occidental, en la seua capa més profunda, augmenta uns 0,002ºC i un 0,001 unitats la seua salinitat. Són canvis diminuts, però porten produint-se des dels anys 90, de forma continua, i comencen a tenir la seua repercussió.

Segons l’estudi realitzat, es necessiten molts més anys per a confirmar aquesta teoria sobre l’augment de la temperatura i la salinitat. Aquest estudi fou realitzat per Manuel Vargas-Yáñez, i el seu equip tècnic d’investigadors, en el Centre Oceànic de Màlaga.

En aquest estudi s’analitzaren les capes del mar (superior, intermitja, i profunda ) per a observar la seua salinitat i temperatura i els resultats foren publicats en la revista “Journal of Geophysical Research”.

Com aquestes capes contenen una quantitat immensa de volum, es requereix moltíssima quantitat de calor per a poder augmentar molt poc la seua temperatura.
En la capa intermitja, també s’han observat la salinitat i l’escalfament de les aigües , però en la zona superior no s’han observat els resultats clarament, però es poden deduir mitjançant els resultats de les demés capes del mar.

Tot aquest estudi es recopilà en la base de dates MEDATLAS ( Atlas del Mediterrani amb dates oceanogràfiques) i els programes monitoritzats foren del IEO ( Institut Espanyol d’Oceanografia). Les dates sobre el mar Mediterrani foren recopilades entre el 1943 i el 2000.

Els responsables d’aquesta importat investigació declararen que es precís recolzar aquestes xarxes ja existents i construir d’altres noves per a monitoritzar el mar, ja que, tan sols d’aquesta manera es poden detectar els canvis perillosos que es produeixen en el Mediterrani o qualsevol altre mar u oceà.


NOTICIA ORIGINAL



Video relacionat amb el mar Mediterrani

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada