dissabte, 15 de maig del 2010

Massa calor per als fardatxos.


Els fardatxos i lagartijes per tal de regular la seua temperatura corporal es posen al sol, i quan fà massa calor busquen un refuig més fresc.
Degut a les condicions del calentament global, han mort moltes lagartijes, ja que aquestes especies passen moltes hores refugiades i per tant tenen menys temps per poder alimentar-se, es reprodueixen menys...
L´extenció dels fardatxos produeix efectes negatius en la supervivència d´altres espècies que s´alimenten d´ells, i també en la regulació de poblacions d´insectes.
En cas de no relantizar el calentament global, moltes espècies de fardatxos corren risc d´extinció, aquesta proyecció va ser afirmada per Barry Sinervo.




Aquest estudi s´ha extés per diferents zones en tot el món. Gracies a aquesta informació diversos científics han realitzat un model de risc d´extensió tenint en compte les variables climàtiques i fisiològiques relacionades amb la regulació tèrmica dels rèptils per investigar i observar la perspectica que els espera als fardatxos.
De la Riva destaca que la pèrdua de la diversitat de fardatxos i lagartijes tindrà conseqüències per a la cadena alimentaria.
Una altra causa d´extensió es un canvi ambiental, ja que es fonamental adaptar-se a les noves condicions. De la Riva afirma que nombrosos fardatxos de distints continents presenten limitacions fisiològiques que els impedix adaptar-se.
Estudis han demostrat un augment de temperatura de dos a tres graus en primavera en les zones de Yucatàn, on s´han investigat poblacions de fardatxos.




Per altra banda, aquestos estudis també demostren que els fardatxos vivípars són més sensibles que els ovípars.
Segons Fausto Méndez, destaca que va ser molt impactant encontrar que les poblacions estudiades cercanes a la ciutat de Mèxic ara ja no estàben allí o habien canviat la seua distribució dràsticament.
Finalment destacar que les regions on les poblacions de fardatxos són mes vulnerables són aquelles on es produeix un augment de temperatura en la temperatura de reproducció dels animals, generalment aquesta situació és visible en les regions tropicals i d'alta montanya.


noticia original:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Demasiado/calor/lagartos/elpepusoccie/20100513elpepusoc_17/Tes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada