dilluns, 24 de maig del 2010

Medi ambient restringeix l'ús de l'enllumenat en platges i monuments


La Conselleria del Medi Ambient aprovarà a Juny un nou reglament per a lluitar contra la contaminació llumínica. Aquest text imposarà restriccions als ajuntaments per evitar el despilfarro en l'enllumenat ornamental i dels carrers. Es tracta del desenvolupament de la Llei de Gestió Integrada de la Calitat Ambiental i fixa les bases sobre les que els consistoris hauran de lluitar contra aquest fenòmen.
El reglament estableix un horari nocturn durant el que es limitarà l'impacte llumínic. Sols podran permanèixer els llums encessos els que "cumplisquen una funció informativa de posició i existència de llocs en els que es presten serveis d'interés social" i sols si aquestos llocs es troben operatius.
El reglament també impossarà limitacions al enllumenat ornamental dels ajuntaments, que permaneixeran apagats en la franja de horari nocturn. Al igual que en el cas de la publicitat, i utensilis llumínics que s'utilitzen per als monuments, etc. No obstant, Medi Ambient ha inclós salvetats: els ajuntaments podran establir excepcions per a la il·luminació o ámbits d'especial interés històric i cultural.
La nova norma també eliminarà la il·luminació de platges i costes, "llevat de aquelles integrades física i funcionalment en els nuclis de població".
La contaminació llumínica es un asunt d'eficiència, despilfarro energètic i d'emissions. Per aquesta raó amb aquesta proposta intenten reduir un tant per cent de quilovats a l'any.
Però es que a més, aquest tipus de contaminació també provoca alteracions en els cicles vitals i comportaments dels animals i vegetals. Respecte a l'impacte als éssers humans, pot desencadenar fatiga visual, ansietat, alteracions en el son, etc. per aquesta raó el reglament fixa que "s'han d'utilitzar lluminàries amb un disseny tal que projectin llum per sota del plànol horitzontal".
Per últim, també suposarà la zonificació dels municipis andalusos. La norma preveu establir quatre categories: àrees fosques (I1), àrees que admeten flux lluminós reduït (I2), àrees que admeten flux lluminós mig (I3) i àrees que admeten flux lluminós elevat (I4). En cadascuna d'aquestes zones s'imposaran restriccions i nivells d'il·luminació.



Font original:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada