divendres, 7 de maig del 2010

Fumar en l'embaràs perjudica als néts


Fumar durant l'embaràs pot tenir efectes perjudicials per a la dona i el fetus, però fins i tot també per a la seva futura descendència. Concretament, per als néts de la fumadora, segons revela la primera anàlisi transgeneracional sobre els riscos dels cigarrets que s'ha portat a terme a Espanya.

Que el tabac està implicat en un elevat percentatge dels tumors que es diagnostiquen en l'edat adulta està fora de tota dubte. No obstant això, el paper de la nicotina en el càncer pediàtric és una qüestió més controvertida. Per a indagar en aquesta qüestió, un grup d'investigadors dels hospitals La Fe de València, Verge de la Arrixaca i Hospital de Madrid, en la capital, duen anys realitzant una anàlisi sobre la influència de l'exposició al tabac al llarg de tres generacions.

L'estudi, publicat en el mes d'abril en la revesteixi 'Journal of Pediatrics and Child Health', va avaluar les dades de 128 nens amb càncer nascuts entre els anys 2001 i 2005 i altres punts menors sans que es van comparar com grup control. Els investigadors, encapçalats pel doctor Juan Antonio Ortega, de la Unitat de Salut Mig Ambiental Pediàtrica, van recopilar minuciosament les dades sobre el consum de tabac de les seves mares i àvies, així com altres factors ambientals que poguessin estar implicats en el seu diagnòstic.

El mecanisme d'aquesta influència transgeneracional del tabac, cal buscar-lo en l'efecte que provoquen "les 60 substàncies cancerígenas del tabac" en les cèl·lules germinals, és a dir, les quals donen lloc als òvuls i els espermatozoides. Aquests òvuls, centenars de milers d'ells, 'dormitan' fins a l'adolescència, que comencen a dividir-se, encara que amb menys freqüència (1 al mes). Per aquest motiu, l'exposició al tabac durant generacions prèvies "pot marcar l'òvul que donarà lloc al nét amb susceptibilidad per al desenvolupament de tumors. Segons van observar en les seves conclusions, la taxa d'exposició al tabac durant els embarassos de mare i àvia era el doble en el cas dels nens amb càncer que en els petits sans.

I mentre les seves conclusions es ratifiquen, insisteixen que de moment el més urgent és que les famílies amb nen diagnosticat de càncer deixin de fumar urgentment. "Sens dubte, el seu ambient i qualitat de vida millorarà, com pot fer-lo també la seva supervivència a llarg termini en l'edat adulta".

*Font Original:El Mundo
*Videos relacionats:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada