divendres, 7 de maig del 2010

EEUU detecta ADN de porc en una segona vacuna del rotavirus


Fa poques setmanes, l'agència nord-americana del medicament detectava restes de ADN de porc en una vacuna contra el rotavirus emprada en nens, Rotarix. Encara que no existia cap risc per a la salut, recomanava canviar a altra vacuna del mateix tipus, Rotateq. Ara, reconeix que també en aquesta s'ha detectat material genètic porcí que no hauria d'estar aquí. El poc que es coneix de moment és que ni el virus PCV-1 (sigles de circovirus porcí), trobat en ambdues vacunes; ni el PCV-2, detectat aquesta vegada en Rotateq, són perillosos per a la salut humana.
De fet, aquests patògens es troben sobretot en alguns productes cárnics, sense que hagi constància que el seu consum provoqui cap malaltia en humans. En un comunicat, MSD ha confirmat la detecció de "quantitats molt baixes" del virus d'origen porcí i ha remarcat que no hi ha evidències que aquesta contaminació sigui perjudicial per a la salut.
Per la seva banda, l'Agència Espanyola del Medicament ja està al tant del succeït amb Rotateq, en relació a la presència de virus porcí en aquesta vacuna, que, "pel que sabem en aquests moments, és molt inferior al detectat en el cas de Rotarix i, com en aquest cas, sense que això afecti a la seguretat de la vacuna". En qualsevol cas, afegixen, "la situació està sent estudiada per les agències europees" que informaran d'això quan prenguin alguna decisió referent a això. Aquestes controvertides vacunes, que s'administren per via oral per a protegir del patogen causant de la majoria de diarreas infantils, acumulen després de si un llarg historial de problemes. Ja en 1999 va haver de ser retirada altra immunització (Rotashield de Wyeth), després que es relacionés la seva ocupació amb l'aparició de trastorns d'obstrucció intestinal.
Ambdues vacunes s'administren per a protegir als nens de les gastroenteritis produïdes per una infecció per rotavirus. Segons dades de la OMS, aquest patogen és responsable de 527.000 morts cada any, un 85% de les quals tenen lloc en països subdesenvolupats d'Àfrica i Àsia.
Per això, existeixen moltes veus contràries al seu ús en països desenvolupats, i de fet no estan incloses en el calendari vacunal de cap comunitat autònoma espanyola. En Europa, Rotarix es va aprovar al febrer de 2006.
Segons dades de la EMEA, no sol incloure's en el calendari vacunal, però està disponible en tots els països de la UE. El seu ús (que requereix administrar dues dosi) sí està més estès en altres zones i forma parteix d'alguns dels programes de vacunació de la OMS.Fins a la data, s'han distribuït al voltant de 68 milions de vacunes en el món.
RotaTeq, per la seva banda, està indicat per a la immunització activa de nens a partir de les sis setmanes d'edat i les seves tres han d'administrar-se abans de les 26 setmanes de vida del petit.

*Font Original:El Mundo

*Més informació sobre: Rotarix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada