dimarts, 16 de febrer del 2010

Un trasplantament de pulmons modificats i avaluats fora de l'organisme

El procediment emprat no és nou. Alguns hospitals d'altres països, com el General de Toronto, conten amb certa solera en el seu ús. De fet, el canadenc va ser el primer a modificar i implantar amb èxit uns pulmons que, d'altra forma, s'haguessin rebutjat.
El cas espanyol és pioner perquè els pulmons procedeixen de pacients que han mort per desocupada cardiaca, quan l'habitual és que l'origen sigui de persones en mort cerebral. Els dos pulmons implantats a Espanya no eren inviables però si eren millorables.
Com explica el doctor Moradiellos, una vegada van arribar a l'hospital, els òrgans es van introduir en una "caixa d'avaluació estèril" i es van connectar a un respirador i a un sistema de perfusión que "van mantenir la seva funció metabólica". Abans de decidir-se a implantar aquests òrgans, els especialistes implicats en la cirurgia van valorar el seu funcionament durant unes quatre o cinc hores. En aquest temps, existeix la possibilitat de corregir possibles anomalies, disminuir la inflamació o ajustar la seva grandària. En aquesta ocasió, els metges del Porta de Ferro van optar per injectar antibiòtics i medicació per a disminuir la inflamació abans de començar el trasplantament.
El primer pacient, intervingut a la fi de 2009, ja ha estat donat d'alta, després d'un mes hospitalitzat. El segon malalt, operat fa una setmana escassa, es troba en la Unitat de Vigilància intensiva del centre madrileny.
"Aquesta tècnica es pot descriure amb tres paraules clau: avaluació, perquè ens permet analitzar-lo i assegurar-nos que la seva qualitat és prou bona; recuperació, perquè es poden aprofitar òrgans que s'haguessin rebutjat i, amb això, augmentar les taxes de trasplantament en un 25%; i optimització, perquè es millora la seva qualitat", ressalta el cirurgià espanyol. D'altra banda, Rafael Matesanz subratlla la potencialitat de conservar els pulmons fora del cos durant més temps.
Com ell explica, la tècnica habitual consisteix en extreure'ls, mantenir-los un màxim de quatre hores en fred i implantar-los. No obstant això, amb aquest nou procediment, una vegada estan dintre de la 'caixa estèril', s'escalfen i es manté la seva funció metabólica. Això allarga el temps amb el qual es conta abans de trasplantar-los. "Aquest procediment ens oferix un nombre de possibilitats insospitat. Des de tractar els pulmons amb medicaments, abans d'implantar-los, fins a aplicar teràpia génica o modificar-los amb cèl·lules mare", recalca Matesanz.


Font original:El Mundo

·Més informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada