dissabte, 13 de febrer del 2010

La radioteràpia 'accelerada', tan segura y eficaç com la convencional

La radioteràpia accelerada és un tractament de radiació en el que la dosis total de radiació s’administra en un període de temps més curt, és a dir, en menys dies que la radioteràpia estàndard. Aquest tipus de radioteràpia es pot portar a terme en càncers de mama i en tumors com el de pròstata i altres. Aquesta tècnica també es denomina hipofraccionada per dividir les dosis en varies sessions.

Dos estudis publicats en les revistes 'The New England Journal of Medicine' i 'The Lancet Oncology' confirmen que “accelerar” la radioteràpia, augmentant un poc la dosis en cada sessió, és segur i també eficaç. En aquesta tècnica es divideix una dosis total de la radiació en varies sessions, per a reduir al màxim el risc de que el tumor reaparega, però sense danyar en cada sessió els teixits sans.

En l’estudi del NEJM, l’equip dirigit per Carolyn Freeman, de l’hospital de Montreal (Canadà), va seguir a més de 1200 dones durant 12 anys. La meitat de les participants va rebre 50 Gy en cinc setmanes, i les altres 622 dones van acumular una dosis de 42,5 en tres setmanes. Després d´una dècada les taxes de recurrència en els dos grups eren pràcticament idèntiques i la satisfacció estètica també.

En el treball de 'The Lancet Oncology', dirigit per Penelope Hopwood, del Institut de Investigació del Càncer de Londres, es van fixar en els efectes secundaris de la radiació, per a comprovar si augmentar la dosis en cada sessió repercutia negativament en”las secuelas”.

En resum, aquests dos estudis demostren que aquesta tècnica no agreuja els efectes secundaris a al llarg del temps i tampoc augmenta el risc de que el càncer torne a reaparèixer. També és una gran ventaja per als que viuen lluny de l’hospital, perquè els evita desplaçar-se diàriament. Per tant aquest sistema pensa cada vegada més en la comoditat de cada pacient.

La radioteràpia curta i personalitzada serà cada vegada més experta i anirà seguint-se en molts hospitals per a ajudar a gent amb diferents tipus de càncer o tumors.

-Notícia original

-Informació general:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada