dilluns, 22 de febrer del 2010

Nou mecanisme en les neurones que afavoreix l'aprenentatge i la memòria


Investigadors del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, dependent del Consell Superior d'Investigacions Cientifiques (CSIC) i de la Universitat d'Alacant, en colaboració amb la Universitat de Michigan (EEUU), han descobert un nou mecanisme de les neurones per a mantenir la potencia de les conexions sinàptiques i modificar-la en cassos de plasticitat, i que per tant, ajuden l'aprenentatge i la memòria.

Els investigadors, han descobert un mecanisme empleat per les neurones per a regular la transmissió sinàptica en el cervell. Aquest descobriment, ha sigut publicat en la revista 'Nature Neuroscience', i podia estar implicat en malalties com l'Alzeimer o alguns retards mentals.

Des de fa temps, es sap que les conexions sinàptiques entre neurones no son estàtiques, sinò que el que fan, és respondre a l'activitat de les neurones, modificant la seua intensitat. D'aquesta manera, estimuls de l'exterior, poden provar més potencia en algunes sinapsis, i altres en canvi, debilitant-les. Aquestes pujades i baixades, és el que permiteix al cervell emmagatzemar informació durant l'aprenentatge i la memòria.

Les neurones es comuniquen entre sí, mitjançant la sinapsis, complexa estructura en la què ocorren molts processos químics i elèctrics. L'intercanvi d'informació no sempre és igual, ja que les conexions sinàptiques poden rebre modificacions com a conseqüència d'una acitivitat o experiència prèvia de les neurones. Aquest fenòmen, es coneix com a plasticitat sinàptica, un succés que es pensa què es el responsable de l'aprenentatge i de la memòria.

Encara pot ser què siga pronte, determinar que aquest succés ens permetria manipular i potser corregir, eixos mecanismes defectuosos presents en l'Alzeimer i en altres retards mentals. De totes maneres, aquestos estudis ens orienten com a posibles solucions i amb vies d'intervenció terapèutica.

Notícia original: http://www.europapress.es/salud/noticia-nuevo-mecanismo-neuronas-propicia-aprendizaje-memoria-20100219161910.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada