dimecres, 24 de febrer del 2010

La mortalitat de Posidònia augmenta amb l'escalfament del mar.

Un estudi realitzat pel Consell Superior de Investigacions Científiques (CSIC) en el Parc Nacional del Arxipèlag de Cabrera (Illes Balears) demostrà que la mortalitat de Posidònia oceànica augmenta un 3% per cada grau que augumenta la temperatura anual del mar.

Núria Merbà explicà que la pèrdua neta de plantes i la regresió de la pradera són fets apreciables i provocats per l'escalfament del mar Mediterràni. A més, assenyalà que la mortalitat augmenta tan al superar-se l'umbral de la temperatura de 28 ºC com al augmentar la duració dels períodes de temperatures càlides.

L'estudi es realitzà durant cinc anys en una zona costera determinada , mesurant la temperatura de l'aigua de mar a 17 metres de profunditat i estudiant les tases de natalitat i mortalitat de la planta (Posidònia oceànica). Durant aquest procés d'estudis e investigacions, es determinà que la temperatura màxima anual de l'aigua fou un grau superior a la registrada en la dècada dels 90 i també, que les praderes més profundes foren les més afectades ja que durant els anys següents presentaren pèrdudes.

Actualment, hi existeixen models climàtics que prediuen que per a finals del segle XXI la temperatura del mar Mediterràni augmentarà 4 ºC. Açò suposaria, segons Carlos Duarte (coautor del estudi i també investigador del CSIC) que la tasa de pèrduda a finals de segle podria triplicar la actual i a més, que l'impacte podria ser encara major si augmentaren la freqüència i la magnitud de les onades de calor.

"L'escalfament global suposa una nova amenaça per a les praderes de Posidònia, hàbitats protegits que constitueixen embornals de CO2 fundamentals, protegeixen la línia costera de l'erosió i són un importantíssim reservori de biodiversitat" assenyalà, finalment, Núria Marbà.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada