dimarts, 23 de febrer del 2010

La resonància magnètica podrà detectar millor el càncer.

Un sistema nou per a millorar les imatges per resonància magnètica amb nanotubs de carboni ha sigut dissenyat pel Consell Superior de Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Nacional de Educació a Distància (UNED). És un mètode que precisarà molt més les alteracions del flux sanguini, facilitant el diagnòstic de malalties com càncer, aterotrombosi o ictus. Els resultats obtinguts es publicaren a 'Angewandte Chemie'.

L'investigador del CSIC en l'Institut de Investigacions Biomèdiques, Sebastián Cerdán, aquestos nanotubs son estructures extremadament menudes que dins del camp magnètic es comporten com una bruixola. D'aquest mode es permet diferenciar el corrent sanguini normal, de les alteracions que s'originen al corrent cuan hi ha una obstrucció arterial, tan sols observant com es mouen els nanotubs (si hi ha una obstrucció o qualsevol altra turbulència, els nanotubs giren sobre si mateixa).

Amb aquesta tècnica es podran determinar malalties com la aterotrombosi i les seves derivades com la isquèmia cerebral o la cardíaca que, a pesar de que es manifesten al voltant de certa edat (uns 50 anys), son malalties que tenen un desenvolupament molt proper i s'originen molt abans.A més es mesura la resistència dels nanotubs al desplaçament dels àtoms d'hidrogen.

Cerdán, exemplificà aquesta tècnica amb els troncs en mig d'un riu, que depenen del transcurs de l'aigua i la seua direcció, oposaran més o menys resistència. Si ocorreguera un terratrèmol (fora de l'exemple, un accident vascular) els troncs trobarien resistència en totes les direccions, i es desaliniarien i perdrien la seua posició natural.

Amb una resonància magnètica el que es mesura és com el camp magnètic creat per la màquina altera l'ordre aliniat natural dels àtoms d'hidrogen del cos, que es desplacen fora de la seva posició normal. Mentre tornen al seu estat inicial, els àtoms envien senyals de ràdio a un ordinador, on s'analitzen i es tradueixen a imatges. Depenent del temps que tarden en tornar al seu lloc inicial, es pot saber si hi ha o no alteracions.

Aquest mètode és també de gran efectivitat per a detectar el càncer i la circulació de les cèl.lules canceroses.

Les investigacions sobre aquesta tècnica es troben en fase incial, però es té l'esperança de trobar un contribuïdor que els permeta extendre la investigació.

notícia original:

http://www.europapress.es/salud/noticia-resonancia-magnetica-podra-detectar-mejor-cancer-20100223141730.html


video relacionat:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada