dilluns, 1 de febrer del 2010

El trasplantament de sang perifèrica, tan eficaç com el de medul·la

El trasplantament de moll d'os (BMT) i el trasplantament de cèl·lules mare de sang perifèrica (PBSCT) de progenitors hematopoiètics són procediments que restauren les cèl·lules mare que es van destruir a causa d'una dosi alta de quimioteràpia o radioteràpia.
El trasplantament de progenitors hematopoiètics s'ha consolidat en els darrers anys com una bona alternativa al tradicional trasplantament de moll d'os. Aquest mètode permet obtenir cèl·lules del torrent sanguini d'un donant compatible, capaços de repoblar la medul·la la òssia d'un pacient amb leucèmia, d'una manera més senzilla i sense necessitat d'anestèsia.
Per obtenir progenitors hematopoiètics (cèl·lules mare de la sang capaços de repoblar la medul·la) 'n'hi ha prou' amb sotmetre al donant a un tractament previ per multiplicar la presència d'aquestes unitats en la seva sang i, després, extreure i implantar-les en un pacient amb leucèmia o altre tipus de tumors hematològics.
La medul·la la òssia és un material tou semblant a una esponja que es troba en l'interior dels ossos. La medul·la la òssia conté cèl·lules immadures anomenades cèl·lules mare hematopoiétietiques que són les cèl·lules mare que formen la sang. (Les cèl·lules mare hematopoiètiques no són com les cèl·lules mare embrionàries, les quals es poden convertir en qualsevol tipus de cèl·lula del cos). Les cèl·lules mare hematopoètiques es divideixen per crear més cèl·lules mare que formen la sang, o es transformen en una d'aquestes tres classes de cèl·lules sanguínies: glòbuls blancs que lluiten contra la infecció; glòbuls vermells que transporten l'oxigen, o plaquetes que ajuden la sang a coagular. La major part de les cèl·lules mare hematopoètiques es troben a la medul·la la òssia, però algunes cèl·lules, les cèl·lules mare de sang perifèrica (PBSC), es troben en el torrent sanguini. La sang en el cordó umbilical (fotografia d'un cordó del que s'extrau sang a la dreta) també conté cèl·lules mare hematopoètiques. Les cèl·lules que provenen de qualsevol d'aquestes fonts es poden utilitzar per realitzar trasplantaments .
Un trasplantament de moll d'os (fotografia a l'esquerre)diposita cèl·lules mare de medul·la la òssia sana en el pacient. Aquest reemplaça la medul·la la òssia que no està funcionant correctament o que ha estat destruïda.
Com explica el doctor Javier López, hematòleg de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, aquesta sang perifèrica té un avantatge sobre la de la medul·la la òssia, i és que "ofereix una recuperació més ràpida", perquè tarda menys a 'agafar'. Per això, en l'actualitat es sol optar per aquesta tècnica per tractar pacients amb leucèmies avançades, per garantir que recuperen la seva medul·la la òssia com més prompte millor. Mentre que en pacients amb malaltia menys avançada, s'opta per la medul·la la òssia, que tarda uns dies més a funcionar a canvi d'oferir un millor perfil de seguretat. Per tal d'aclarir quines diferències hi ha entre un i altre mètode a llarg termini, el Grup Europeu de Trasplantaments de Sang i Medul·la ha comparat l'evolució de 329 pacients amb diferents tipus de leucèmies tractats amb tots dos trasplantaments per tota Europa entre els anys 1995 i 1999. Després del seguiment, els investigadors van observar que no existien diferències en el pronòstic de supervivència amb medul·la la òssia o sang perifèrica (donades en els dos casos per germans compatibles). En pacients amb leucèmies agudes, es va observar una tendència de supervivència una mica millor (encara que no estadísticament significativa) amb el trasplantament de moll d'os que amb sang perifèrica. Existeix un subgrup de pacients que poden beneficiar encara del trasplantament de medul·la òssia Només en la leucèmia mieloide crònica els resultats van ser més positius amb sang perifèrica.
Els seus resultats de l’estudi no permeten concloure per si sols que és hora de tornar als trasplantaments de moll d'os per a certes indicacions, però sí que aquesta tècnica no es pot aparcar del tot de moment.


Aspirat de moll d'os per fer una prova da càncer

Informació adicional a la notícia ( també pots tobar les preguntes més freqüents sobre el tema i informació d'altres cancers si cerques ja que es tracta d'un enllaç al "INSTITUTO NACIONAL DE CANCER" ací pàgina principal)
Article en el periòdic que nomena la notícia original "The Lancet"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada