dilluns, 22 de febrer del 2010

El paludisme va contribuir en la mort de Tutankamon, segons un estudi del seu ADN.

S’ha sotmès a Tutankamon i a altres 15 mòmies, 11 d’elles acreditades com a membres de la família reial de la famosa XVIII Dinastia, a una bateria d’anàlisis, entre ells de ADN, que demostren que el jove faraó patia paludisme i que això influí en la seua mort. L’ investigació avarca també informació sobre les relacions de parentesc de Tutankamon, algo que, junt amb les causes de la seua mort , forma part dels grans misteris de la història de l’Antic Egipte.



La imatge del daurat Tutankamon es la d’un jove realment fet pols que patia múltiples dolències part de les quals haurien conduit per un síndrome. Necessitava bastons per caminar a causa de “la necrosis d’ossos causada per la malaltia de Köhler”. Afegint hipofalangisme en el peu dret i peu deformat en l’esquerre. Segons l’estudi, un fractura de la cama hauria portat a que la vida de Tutankamon perillarà quan es produí una infecció per malària. Productes d’us mèdic encontrats en la tomba suporten aquest diagnòstic.
Els científics creuen haver aclarit qui eren els ancestres de Tutankamon. Els anàlisis de ADN senyalen a Yuya i Tuya com a besavis del xic; a Amenofis III com a avi, i a la mòmia de la “dama avia” denominada oficialment KV35EL (segurament la reina Tiye) com l’avia.

El pare de Tutankamon seria la polèmica mòmia trobada en la controvertida tomba 55 de la Vall dels Reis i que alguns han identificat com la de Akenatón i altres com la del faraó Smenkara. M’entres que la mare seria KV35YL, l’altra mòmia femenina trobada a la tomba junt KV35EL. La estudiosa Joann Fletcher la identificat en 2003 com a Nefertiti. Sens dubte es una reina o princesa de la XVIII Dinastia. Igual una filla de Akenaton, amb el qual, tindríem un cas d’incest i Tutankamon seria fill del seu pare i de la seua pròpia germana.

Asta ara, la teoria mes acceptada era que Tutankamon era fill de Akenaton i una muller secundaria, Kiya.

Els anàlisis de ADN van contribuir a traure a la llum l’ identitat d’algunes de les mòmies de les que s’han agafat mostres per a que els resultats siguen concloents.

Font d'infomació: El Pais

Què és el paludisme?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada