dimecres, 17 de febrer del 2010

A la recerca de les estreles més velles.


Els astrònoms solen nomenar metalls a tots els elements de la taula periòdica que no siguen ni hidrogen ni heli ja que aquests es van formar mes tart com és el cas del planeta Terra i per tant els astres mes vells són molt pobres en aquest tipus d'elements. Fins al moment resultava molt difícil observar ningun astre fora de la Via Lactea però un grup d'astrònoms ha aconseguit diferenciar els astres mes vells gràcies a un enfocament de recerca avançat. Segons han informat els astrònoms els astres que han aconseguit identificar es van formar poc temps després de l'explosió del Big Bang i per tant tenen molt poca quantitat d'heli i hidrogen tal com hem explicat abans.

L'estudi a consistit en el mesurament de 2000 estreles gegants en quatre galàxies enanes veïnes. A l'existir una distància d'uns 300.000 anys llum és difícil determinar amb precisió la composició química de cadascun dels astres.

Gràcies als instruments d'alta sensibilitat del VLT, aquests astrònoms han pogut confirmar la condició de pristines de diverses estrelles de metal·litat extremadament baixa.

Les anàlisis d'aqueixes estrelles pristines ara identificables en galàxies enanes indiquen que en tres d'elles la quantitat relativa d'elements químics pesats és entre 1/3.000 i 1/10.000 de la del nostre Sol, inclosa la qual ostenta el rècord d'astre més primitiu trobat fins a ara fora de la Via Làctia.










Font d'informacio: clic ací

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada