diumenge, 21 de febrer del 2010

Nova tècnica de braquiterapia per a intervenir el càncer de recte

És una tècnica que permet disminuir el risc de recaiguda local i millorar els resultats de control tumoral, s'ha portat a terme, a nivell nacional, en un càncer de recte localment avançat.

La braquiterapia permet aplicar una alta dosi de radiació en una superfície petita amb mínima afecció dels teixits sans del voltant. A diferència de la radioteràpia convencional, la radiació de la qual procedeix d'un aparell exterior, en la braquiterapia la font radioactiva es col·loca dintre de l'organisme, en la zona del tumor. En el cas de la braquiterapia intraoperatoria la radiació s'aplica durant l'operació.

A l'abril de 2008 va ser quan va començar a aplicar-se la braquiterapia i la tècnica es va consolidar en 2009, amb 360 tractaments de tumors de pròstata i ginecològics, principalment.
Aquesta tècnica, segons van assegurar els professionals, permet reduir la probabilitat de tenir càncer en el mateix lloc. Amb la braquiterapia, s'aplica la radiació en un marge d'un a dos mil·límetres, pel que reduïm la possibilitat que el tumor reaparega en el mateix lloc.

Després d'un viatge a Dinamarca Hèctor Ortiz, cap de la unitat de cirurgia general, va conèixer aquesta tècnica.

Ens mostren el cas d'una pacient, la qual tenia poques possibilitats, ja que tenia un carcinoma de recte amb fase avançada, que era difícil d'extirpar-lo totalment. Aleshores se va decidir emprar la braquiterapia intraoperatoria, es va permetre administrar una dosi de radiació molt alta al jaç tumoral, una vegada extirpat el tumor, es va col·locar l'aplicador al que es va connectar la unitat de tractament durant uns quinze minuts, després, la pacient va regressar al quiròfan per a continuar la intervenció, l'evolució de la pacient va ser satisfactòria


La major part dels tractaments de braquiterapia s'apliquen a través de cavitats naturals del cos en forma de càpsules o amb l'ajuda d'agulles o catèters, sobretot en càncer de pròstata.

*Font principal d'informació: clicà aquí
*Altres fonts d'informacíó: clicà aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada