dijous, 4 de febrer del 2010

Creades neurones a partir de fibroblasts



El procediment evita passar per l'estat de cèl·lules mare
 
 
Un nou conjunt de factors genètics permet passar de cèl·lules adultes (en concret, unes molt comunes anomenades fibroblasts) a neurones sense passar per l'estat intermedi de cèl·lules mare. La tècnica, que ha publicat l'edició digital de Nature, s'ha desenrotllat en la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford (Estats Units).Segons la descripció del resultat, les noves cèl·lules expressen moltes proteïnes específicament neuronals, i són capaços de formar sinapsi (les unions entre neurones que transmeten els impulsos nerviosos). Els autors afirmen que el nou material biològic permet estudiar el desenrotllament neuronal, servix com a model de malalties nervioses i podrà usar-se en medicina regenerativa.



Fins ara era un axioma acceptat universalment que totes les cèl·lules humanes procedixen d'unes cèl·lules mare tutipotencials, és a dir que es poden transformar en qualsevol cèl·lula del cos humà.Però les cèl·lules mare al diferenciar-se en una esbossa cel·lular(fibroblasts per exemple)perdien la capacitat de transformar-se en una altra estirp cel·lular (neurones).
És a dir les cèl·lules humanes havien de triar entre especialització o reproducció.
Apuntales estava acceptat que quant mas especialitzada és una cèl·lula menys capacitat de reproducció té així les neurones unes de les cèl·lules mes especialitzades de l'organisme no tenen capacitat reproductiva.

Des que es va aconseguir cultivar cèl·lules mare hem pogut reposar les cèl·lules perdudes per múltiples malalties però el problema és que les cèl·lules mare són escasses ja que s'obtenen del cordó umbilical del recent nascut.



Cèl.lula mare



S'havia aconseguit fins ara fer tornar algunes cèl·lules com els fibroblasts a l'estadi de cèl·lules mare, però el que se s'ha aconseguit en la Universitat de Stanfort és canviar l'estirp cel·lular sense passar per l'estadi de cèl·lules mare.Esta és per tant, la gran novetat de les in (neurones induïdes) és que deixa al marge les iPS, cèl·lules pluripotencials induïdes. Estes últimes es consideraven l'última revolució en el camp de les cèl·lules mare, ja que permetia desprogramar material adult i fer-ho tornar a un estat semblant a l'embrionari per a després reprogramar-lo (per exemple, passar de cèl·lules del greix a unes semblants a les mare i després transformar-les en múscul). Esta tècnica a penes té dos anys de vida (es va descriure en 2007), i es considerava la gran esperança perquè permetia obtindre un material semblant a l'embrionari sense necessitat acudir al resultat d'òvuls fecundats, amb la qual cosa s'evitaven les crítiques dels sectors conservadors que afirmen que es tractava d'un avortament.
A més, té un altre avantatge potencial: que a l'evitar passar per l'estat de cèl·lules mare, s'esquiven els riscos que estes contaminen el resultat i acaben produint un càncer.Apuntales de ser una tècnica mes barata i mes ràpida



Font:EL PAÍS - Madrid - 28/01/2010




Per saber mes:

¿Que es una cel.lula mare?

Investigacio amb cel.lules mare.El Pais

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada