dissabte, 20 de febrer del 2010

Salut inspecciona tots els centres de diálisis de la clínica de Tarragona




El contagi d'hepatitis C a set pacients es va produir per una agulla infectada

El Departament de Salut de la Generalitat sembla tenir cada dia més clar que una agulla contaminada, en contacte amb el anticoagulant heparina, va poder propagar el virus de l'hepatitis C a set pacients sotmesos a diálisis en un centre concertat a Tarragona. La clínica, gestionada per la multinacional alemanya Fresenius, incomplia els protocols d'utilització de la heparina, la fitxa tècnica de la qual obliga a utilitzar envasos monodosis individuals quan s'injecta a cada pacient. El centre, en canvi, usava flascons multidosis, molt més barats, que servien per a ser subministrats a diversos malalts.

Una vegada constatada l'anomalia per la Generalitat, els inspectors de Salut estan realitzant controls a la mitja dotzena de centres de diálisis que Fresenius disposa a Catalunya, tots ells concertats amb el Servei Català de Salut. A més de Tarragona, l'empresa té clíniques a Reus, L'Hospitalet, Granollers, Terrassa i Barcelona, i el passat mes de gener el Consorci Sanitari Integral li va adjudicar el servei de diálisis de l'hospital Moisés Broggi, de Sant Joan Despí.

De moment, Salut només ha obert un expedient al centre de Tarragona, on es va produir el contagi, que podria concloure amb una sanció si es demostren les irregularitats en el maneig de la heparina.

La majoria dels protocols d'hemodiàlisis de les comunitats autònomes obliguen a utilitzar els envasos monodosis de heparina quan es subministra directament al pacient. En Catalunya, la pròpia fitxa tècnica del sèrum especifica la manera d'ocupació. Si per distracció s'extreu heparina d'un d'aquests envasos amb una agulla que ha tingut contacte amb un portador del virus de l'hepatitis C, tot el flascó queda contaminat i, per tant, la infecció vírica es propaga a la resta dels pacients.

L'anomalia en el maneig de la heparina va irritar en gran manera als pacients contagiats. Cinc dels set infectats es van reunir amb José Aznar, advocat de l'Associació Defensor del Pacient, que coordinaria una denúncia penal conjunta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada