divendres, 26 de febrer del 2010

L'excés de pes afecta a la regla

L'aparició de la regla pot avançar-se en les xiquetes obeses fins a quatre anys comparades amb les seues companyes de pes normal. Aquest factor no es tenia en compte fins fa poc, perquè sempre es mesurava l'edat, però ara que l'obesitat infantil ja no és un fet aïllat (en 15 anys a Espanya ha passat del 5% al 16%). "Les nenes grassonetes, poden arribar a tenir la seva primera regla fins i tot als nou anys, és a dir, que arriben a desenvolupar fins a tres anys o més abans que les nenes amb pes normal", indica Basilio Moreno Esteban, president de la Fundació per a l'Estudi de l'Obesitat i cap clínic d'Endocrinologia de l'hospital Gregorio Marañón de Madrid. Un estudi espanyol ha demostrat científicament en models animals el mecanisme pel que un augment excessiu de pes precipitaria la primera regla. Aquesta investigació, coordinada per Manuel Tena Sempere, cap d'un dels grups del Ciberobn, demostra que el bloqueig de les hormones que regulen l'eix reproductor, podria ajudar a retardar el desenvolupament sexual precoç en nenes amb sobrepès.
Les causes d'aquesta relació entre sobrepès i aparició de trets de desenvolupament sexual no estan clares, com no ho està la relació que hi ha amb la latitud o distància a l'Equador (a major aproximació, desenvolupament més prompte es té la menstruació).
M. Tena Sempere afirma: "Hem vist que si bloquegem les hormones, segregades per l’ hipotàlem, que és una estructura petita i molt important allotjada a la base posterior del cervell, es retarda la pubertat".
Com indica aquest investigador, una pubertat primerenca no és una condició que totes les nenes puguin assumir. Entre els seus possibles efectes, hi ha el de condicionar una talla més baixa, suposar un major risc d'obesitat en l'edat adulta hi ha més risc cardiometabólic, més perill d'embarassos prematurs i una dissociació entre la maduresa corporal i la psicològica o emocional (noies amb ment de nenes amb hormones d'adolescents).
Segons les seves paraules, l'augment pes en l'edat de la pubertat en les nenes està relacionat necessàriament amb l'increment de teixit adipós, és a dir, de greix, no de massa muscular o òssia. És a dir, les nenes no es fan més fortes. Però el que sí que es demostra és que la matèria de greix té una relació clara amb la producció d'hormones. Els experts de vegades discuteixen quan comença realment la pubertat en les nenes: si amb el desenvolupament mamari (anterior) o amb la menstruació. La resposta més unànime és que la pubertat comença amb el signe més fàcilment mesurable o visible en aquesta etapa, moment en què se suposa que ja s'ha produït aproximadament el 80% del desenvolupament de les mames

Opinió
He escollit aquesta noticia perquè m’ha paregut molt interessant el fet que fins i tot de ben menudes es necessari tindre un pes ideal per evitar problemes de salut. Però no els problemes que ens resulten llunyans en el tems, com ara possibles problemes cardíacs, sinó una alteració menstrual que pot afectar la situació emocional de les xiquetes.
Un altre fet que m’ha resultat curiós és que hi haja un efecte de la latitud o distància a l'Equador respecte a la menstruació.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada