divendres, 26 de febrer del 2010

'Prometeu', la lluna de Saturn amb forma allargada de balena blancamico


La sonda espacial Cassini de la NASA ha fet visible per primera vegada una imatge en 3D de la lluna de Saturn 'Prometeu', similar a la forma allargada que presenten les balenes blanques. La imatge exposa una forma irregular amb unes cicatrius circulars a la superfície. Segons els experts, aquests cràters són probablement les restes d'impactes ocorreguts fa molt temps. Prometeu és una de les llunes més properes a Saturn. Orbita al voltant del gegant de gas a una distància d'uns 140.000 quilòmetres i té 86 quilòmetres d'envergadura al punt més ample.

Aquest porós món de gel va ser descobert originalment en imatges preses pel 'Voyager 1' de l'agència nord-americana en 1980. En aquesta ocasió, la càmera d'angle estret de Cassini va capturar dues imatges en blanc i negre de la lluna el 26 de desembre de 2009.
L'equip d'imatge va combinar ambdues per a assolir aquest nou punt de vista en estèreo. Es veu diferent a la imatge en forma d'ou difosa el passat mes de gener perquè llavors es mostrava un dels extrems més curts d'aquesta lluna de formes irregulars. En aquesta nova imatge 3-D, el sol il•lumina 'Prometeu' en un angle diferent, el que fa visible el cos allargat de la lluna.

Font d’informació:
http://ecodiario.eleconomista.es/ciencia/noticias/1930657/02/10/Prometeo-la-luna-de-Saturno-con-forma-alargada-de-ballena-blanca.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada