divendres, 26 de febrer del 2010

De la investigació oceànica a l'exploració dels recursos minerals marins


Aprofitar els amplis coneixements oceanogràfics acumulats pels científics i enginyers espanyols per a impulsar la participació espanyola en les activitats d'exploració i explotació dels recursos minerals marins seria la base d'una futura estratègia nacional en aquest àrea. Una via d'avanç seria la creació de consorcis entre entitats públiques i privades per a una explotació sostenible dels fons marins, un mercat que emergirà en 15 anys, segons els experts.

El director general de Relaciones Económicas Internacionales del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación (MAEC) destaca que no es pot transcriure el que es sap de la mineria en terra a la mineria marina, pel que cal reinventar una ciència nova i convertir-la en una activitat rendible i la importància d'articular mesures de protecció ambiental que asseguren la sostenibilitat d'aquest patrimoni de la humanitat.

L'organisme encarregat de regular des de tots els àmbits (ambiental, científic, jurídic i econòmic), el que ocórrega en les aigües de La Zona (àrea dels fons oceànics fora de la jurisdicció dels estats costaners) és l'Autoritat Internacional dels Fons Marins (ISA). Jesús Silva, com representant d'Espanya davant aquest organisme de les Nacions Unides i president recalca l'impuls que aquest seminari suposa perquè Espanya es posicione en aquest debat internacional. La via seria una aposta pel foment de la investigació en paral•lel al desenvolupament tecnològic, de manera que Espanya aconseguisca una posició rellevant en el mercat empresarial que es preveu i en el qual diversos països ja estan prenent posicions.

Aquest fòrum internacional ha acollit també a diverses empreses espanyoles com Repsol, el representant de les quals afirma que els últims avanços tecnològics apunten cap a una explotació cada vegada més lluny de la costa i a major profunditat.

El director de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) considera que el seminari ha afermat la coordinació d'esforços i l'optimització de recursos entre els tres organismes públics d'investigació; IGME, CSIC i IEO, que investiguen el jaç marí, com una de les claus per a avançar en una estratègia nacional. Destaca, a més, la importància en la cooperació de tots els ministeris implicats en la investigació i explotació del jaç marí i assegura la presència espanyola en un mercat emergent.


Font d’informació:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/investigacion/oceanica/exploracion/recursos/minerales/marinos/elpepusoccie/20100226elpepusoc_8/Tes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada