dimarts, 16 de febrer del 2010

Rècord de temperatura en laboratori: quatre bilions de graus.


Els científics del famós colisionador d'àtoms de Nova York han assolit un fet fins al moment insòlit, arribar als quatre bilions de graus centígrads en un laboratori el que permet desintegrar la matèria un una espècie de sopa de partícules tal com es va produir en el naixement de l'univers. El que fan en aquest laboratori nord-americà a col·lisionar ions d'or i generar unes explosions molt calentes i de molt poca durada, però que dóna la informació necessària perquè els científics seguisquen investigant sobre el naixement de l'univers.

Els científics cerquen una sèrie d'irregularitats que puguen arribar a explicar com es formà part de la matèria a partir d'aqueixa sopa de partícules que es generà.

Per a fer-nos una idea de la temperatura a la qual s'ha arribat, aquesta és la suficient com per a fondre protons i neutrons i la qual és també molt elevada en comparació al nucli de les supernoves tipus II que ronda una temperatura de 2000 milions de graus centígrads i la del centre del Sol on es calcula que hi ha aproximadament uns 50 milions de graus centígrads.

L'equip que ha realitzat l'experiment ha apuntat que el que s'està veient en ells és el que passà exactament uns mil·lisegons després del Big Bang. També han apuntat que els experiments continuen i que en un futur esperen arribar a temperatures encara més altes en el nou accelerador de partícules que s'ha construït en Ginebra on pretenen col·lisionar ions de plom el que generarà la representació més primerenca del cosmos.




Font d'informació: clic ací

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada