diumenge, 2 de novembre del 2014

El satèl·lit Fermi de la NASA capta un terratrèmol estel·lar



Al gener del 2009 el telescopi espacial de raigs gamma va detectar una explosió d'alta energia procedent d'una estrella de neutrons. Els científics han trobat ara ones sísmiques que es propagaven pel cos celeste.

No és habitual que es produeixin terratrèmols a les estrelles de neutrons amb alta activitat magnètica o magnetoestrellas, reminiscències de l'explosió de grans supernoves. Fins ara, només s'havien detectat senyals sísmiques en tres ocasions (el 1979, 1998 i 2004) i només en les dues últimes es va observar una vibració real. 

El 2009, el telescopi de raigs gamma del satèl·lit Fermi (de la NASA) va detectar una explosió d'alta energia procedent d'una d'aquests cossos celestes. Després d'analitzar les dades, un equip d'astrofísics ha descobert que incloïen senyals sísmiques de característiques semblants a les registrades anteriorment.

Video: 




El descobrement del 2009 d'aquestes ones en petites erupcions que sí que són freqüents obri la porta a la collita de noves evidències per entendre com es comporten les estrelles de neutrons. "El telescopi GBM-de ​​Gamma-ray Burst monitor- és l'eina perfecta per dur a terme aquesta tasca", ha assenyalat Anna Watts, una de les científiques de la Universitat d'Amsterdam que ha participat en la investigació. 

Mentre que el camp magnètic de les estrelles de neutrons té una activitat un bilió de vegades superior al de la Terra, els magenatares o magentoestrellas les superen amb fins a mil vegades més activitat. Fins a la data només es coneixen 23 d'elles. El que va esclatar el 2009 va ser l'SGR J1550-5418, descobert per l'observatori Einstein de la NASA i situat a la constel · lació de Norma, a 15.000 anys llum del nostre planeta.

Font original: http://www.cienciaxplora.com/astronomia/satelite-fermi-nasa-capta-terremoto-estelar_2014102300133.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada