dimarts, 11 de novembre del 2014

Primer pacient ‘curat’ de VIH per un transplant de sang del cordó umbilical




Timothy Brown va ser el primer pacient curat de VIH després d'un trasplantament de medul·la òssia que va rebre per tractar la seva leucèmia. Conegut com el 'pacient de Berlín', aquest nord-americà ha estat un impuls per a metges de tot el món que han intentat replicar aquest èxit a altres persones seropositives.

La clau de l'èxit en el cas del pacient de Berlín i també amb el pacient espanyol està en els gens del donant. Quan Timothy Brown va desenvolupar una leucèmia el 2006, el seu hematòleg Gero Huetter va seleccionar per al seu tractament -consistent en un trasplantament de medul·lars a un donant els gens tenien una mutació capaç d'acabar amb el VIH.

La variant genètica, coneguda en termes mèdics com mutació genètica CCR5 delta 32, present en l'1% de la població confereix una protecció natural contra el virus de la sida. Després del trasplantament de medul·la, el virus va desaparèixer del seu organisme completament. Als pacients, abans de rebre el trasplantament de sang de cordó o el de medul·la òssia, se'ls destrueix amb quimioteràpia seves cèl·lules sanguínies (on hi ha les CCR5) i que estan afectades pel càncer. Després de rebre bé el trasplantament de medul·la o el de cordó es repobla la sang però amb cèl·lules noves que incorporen la mutació, la qual cosa comporta que ja no puguin ser envaïdes pel virus de la sida perquè no té aquesta proteïna o clau d'entrada.

Noticia relacionada
Noticia relacionada
Noticia original


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada